Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Telur Kukus Chinese Style, Menu Sihat Dan Boleh Buat Kenyang Sepanjang Hari

https://ift.tt/5khaB7w

telur kukus

Kalau anda mencari kelainan untuk lauk makan tengah hari, apa kata jom cuba resepi telur kukus versi Chinese style ini.

Hidangan yang simple dengan tekstur lembut dan penuh dengan rasa ini pasti akan memikat selera seisi keluarga.

Bukan sahaja sangat mudah disediakan, tetapi sesuai juga buat mereka yang ingin menikmati hidangan yang sihat dan menyelerakan.

Baca juga: Resipi Telur Mata Cabai Bawang, Menu Jimat Tapi Sedap Bukan Main!

RESEPI TELUR KUKUS CHINESE STYLE

telur kukus

Bahan-bahan:

  • 3 biji telur
  • 3/4 cawan air
  • Sedikit serbuk lada sulah (black pepper)
  • 3 biji bawang putih (dicincang halus)
  • 2 sudu kecil serbuk cili (ikut tahap kepedasan masing-masing)
  • Sedikit minyak bijan untuk menumis
  • Sedikit kicap soya
  • Daun bawang (dihiris untuk taburan)

Cara Penyediaan:

  1. Pukul telur bersama air dan serbuk lada sulah sehingga sebati. Tapis campuran telur untuk membuang buih yang terbentuk, kerana buih ini boleh mencacatkan permukaan telur apabila dikukus nanti.
  2. Kukus campuran telur tersebut selama 15 minit sehingga telur masak sepenuhnya.
    Sementara itu, panaskan sedikit minyak bijan dalam kuali. Tumis bawang putih yang telah dicincang halus sehingga kekuningan dan wangi.
  3. Setelah itu, masukkan serbuk cili (chili flakes) ke dalam minyak tumisan, sesuaikan jumlahnya mengikut selera kepedasan anda.
  4. Tuang minyak bawang putih yang telah ditumis tadi ke atas telur yang telah dikukus. Tambahkan sedikit kicap soya untuk memberi rasa.
  5. Taburkan daun bawang yang dihiris sebagai hiasan.
  6. Hidangan steam egg chinese style siap untuk dinikmati!

Sumber: Tuan Adriana Arissa

Baca juga: Resipi Sambal Telur Mata Ringkas Tapi Sedap, Warna Pun Merah Elok!

The post Resipi Telur Kukus Chinese Style, Menu Sihat Dan Boleh Buat Kenyang Sepanjang Hari appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!