Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Kek Fruit Pastry Cara SIMPLE, Kek Viral Tahun 2010 Dah Trending Balik!

https://ift.tt/NPqif6Q

kek fruit pastry

Awal tahun 2010, memang popular Kek Fruit Pastry sehingga ramai mak-mak mencubanya di rumah. Kini, pencuci mulut ini kembali trending tau!

Rugi kalau tidak pernah cuba membuat kek ini kerana boleh membuat hiasan buah yang menarik di atas mengikut kreativiti masing-masing. Tidak susah pun hendak membuatnya lagi-lagi untuk ‘beginner’ yang cuba nak mencuba resipi bakeri di rumah.

Baca juga: Kek Marble Cara Klasik, Memang SAMA Resipi Macam Mak Kita Dulu-dulu

Tekstur keknya yang gebu serta moist, serta rasanya yang masam manis dengan campuran buah, memang membuatkan kek ini ada penggemarnya yang tersendiri.

Mari ikuti resipi dari perkongsian Cik Puan Ieda Jahaya ini. Tengok daripada gambar yang dikongsikan nampak sedap dan moist kek ini.


RESIPI KEK FRUIT PASTRY

kek fruit pastry

Bahan-bahan:

Bahan buah-buahan:

  • Strawberry – potong
  • Kiwi – potong
  • Blueberry 
  • 1 tin buah peach – potong

Cara penyediaan:

1. Dalam satu bekas, masukkan gula + butter + yogurt + esen vanilla. Mix dengan kelajuan tinggi hingga putih dan berkrim.

2. Masuk satu persatu telur dan mix perlahan hingga sebati.

3. Masuk tepung sedikit demi sedikit. Kemudian, kacau guna spatula. Nak guna mixer pun boleh.

4. Biar betul-betul sebati, masukkan pula parutan kulit limau sunquick .

5. Kacau lagi hingga sebati. Selepas itu, masuk adunan dalam loyang dan hentak sedikit untuk keluarkan angin. 

6. Boleh letak topping buah yang dipotong tadi mengikut kreativiti masing-masing. 

7. Panaskan oven dahulu dalam 10 minit. Kemudian, baru masukkan kek dan bakar dalam suhu 170C kira-kira dalam 45 minit. 

8. Bila dah siap bakar, boleh sejukkan kek ikut suhu bilik. Hiaskan dengan ayak icing gula di atas. Siap!


Selamat mencuba resipi Kek Fruit Pastry ini.

Baca juga: Kek Durian Crepe, Sedap Lemak Berkrim Guna RESIPI Ini

The post Kek Fruit Pastry Cara SIMPLE, Kek Viral Tahun 2010 Dah Trending Balik! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!