Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Ayam Rendang Tanpa Santan, Tak Payah Tunggu Raya Kalau Nak Makan

https://ift.tt/Lx2h9Vq

ayam rendang tanpa santan

Orang Melayu paling suka makan rendang pada musim perayaan seperti Hari Raya. Tak perlu tunggu Hari Raya sekalipun, anda boleh buat Ayam Rendang tanpa santan yang sedap.

Ia merupakan hidangan tradisional yang digemari oleh rakyat Malaysia. Lauk ini boleh dibuat dengan daging lembu atau kambing, tapi ayam adalah pilihan paling disukai ramai.

Biasanya rendang akan dimasak dengan santan supaya rasa berlemak, namun resipi ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai alahan.

Tengok saja pun tak cukup, jadi kami cadangkan anda buat Ayam Rendang tanpa santan dengan resipi oleh Nur Amalina di Facebook sebagai lauk pada hari ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Resipi Rendang Kerang, Seronok Makan Sampai Tak Perasan Belum Raya Lagi

RESIPI AYAM RENDANG TANPA SANTAN

ayam rendang tanpa santan

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam
  • Rempah ratus : kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Halia
  • Lengkuas
  • Cili kering
  • Lada basah merah
  • Serai (kisar atau tumbuk)
  • Ketumbar
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Daun limau purut (nak hiris boleh, tak hiris pun tak apa)
  • Daun kunyit (dimayang atau dihiris halus)
  • Garam
  • Gula
  • Asam keping
  • Kerisik

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, cili kering, lada basah merah, serai, ketumbar, jintan manis dan jintan putih.

2. Panaskan minyak dan masukkan rempah ratus, kemudian tumis bahan yang sudah dikisar sampai pecah minyak.

3. Selepas itu, masukkan ayam dan tambah sedikit air.

4. Apabila air sudah menggelegak, garam, gula, asam keping, daun limau purut dan biarkan ia masak.

5. Setelah agak-agak sudah cukup rasa, masukkan daun kunyit dan kacau sebati.

6. Akhir sekali, masuk pula kerisik dalam 3 sudu pun okay. Siap untuk dihidang!

ayam rendang tanpa santan

Apabila nampak Ayam Rendang tanpa santan ini, terus teringat kenangan sewaktu Hari Raya pada tahun lepas. Jadi, bolehlah buat lagi lauk ini pada bila-bila masa nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Nur Amalina (نور امالينا)

Baca juga: Resepi Kuah Lodeh Simple, Guna 4 Langkah Ini Untuk Cepat Masa Pagi Raya

The post Ayam Rendang Tanpa Santan, Tak Payah Tunggu Raya Kalau Nak Makan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!