Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Sambal Kicap Mentah Yang Padu, Sampai Ketagih Nak Cicah Hari-Hari!

https://ift.tt/MEu4mwX

sambal kicap

Sambal kicap mentah ini memang sedap jika menikmati hidangan seperti ikan goreng, ayam goreng atau telur goreng.

Selain itu, sambal kicap mentah ini istimewa dengan rasa unik yang berbeza, boleh dicicah atau disiram atas hidangan mengikut selera.

Ia boleh dicicah begitu sahaja atau disiram terus ke atas hidangan, mengikut cita rasa masing-masing.

Walaupun ringkas, sambal ini sangat sedap dan pasti buat anda ketagih. Tak perlu lauk lain, sambal ini dah cukup memikat selera.

Baca juga: Cara Buat Sos Pencicah Serba Guna, Makan Dengan Apa Pun Pasti Sedap!

CARA BUAT SAMBAL KICAP MENTAH

sambal kicap

Bahan-bahan:

  • Bawang merah
  • Bawang putih (dicincang halus)*
  • Cili merah*
  • Cili hijau*
  • Tomato (dipotong dadu)*
  • Kicap manis
  • Minyak bijan
  • Garam
  • Gula merah
  • Sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng (guna sisa minyak goreng ikan)
  • Limau nipis

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan yang bertanda (*) iaitu bawang merah, bawang putih, cili merah, cili hijau dan tomato.
  2. Tambahkan kicap manis, garam, gula merah dan minyak bijan. Gaulkan semua bahan sehingga bercampur dengan rata.
  3. Selepas itu, masukkan sedikit minyak goreng dan perahkan limau nipis.
  4. Gaul lagi sehingga semuanya sebati dan sambal kicap mentah ini sedia untuk dihidangkan.
  5. Mudah saja nak buat. Walaupun ringkas tapi memang padu bila dah makan.
  6. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Zana Mokhtar

Baca juga: Resipi Kuah Kacang Cicah Cucur Udang, Cara Sangat Ringkas & Senang!

The post Resipi Sambal Kicap Mentah Yang Padu, Sampai Ketagih Nak Cicah Hari-Hari! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!