Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Sambal Kicap Mentah Yang Padu, Sampai Ketagih Nak Cicah Hari-Hari!

https://ift.tt/MEu4mwX

sambal kicap

Sambal kicap mentah ini memang sedap jika menikmati hidangan seperti ikan goreng, ayam goreng atau telur goreng.

Selain itu, sambal kicap mentah ini istimewa dengan rasa unik yang berbeza, boleh dicicah atau disiram atas hidangan mengikut selera.

Ia boleh dicicah begitu sahaja atau disiram terus ke atas hidangan, mengikut cita rasa masing-masing.

Walaupun ringkas, sambal ini sangat sedap dan pasti buat anda ketagih. Tak perlu lauk lain, sambal ini dah cukup memikat selera.

Baca juga: Cara Buat Sos Pencicah Serba Guna, Makan Dengan Apa Pun Pasti Sedap!

CARA BUAT SAMBAL KICAP MENTAH

sambal kicap

Bahan-bahan:

  • Bawang merah
  • Bawang putih (dicincang halus)*
  • Cili merah*
  • Cili hijau*
  • Tomato (dipotong dadu)*
  • Kicap manis
  • Minyak bijan
  • Garam
  • Gula merah
  • Sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng (guna sisa minyak goreng ikan)
  • Limau nipis

Cara-cara:

  1. Satukan kesemua bahan yang bertanda (*) iaitu bawang merah, bawang putih, cili merah, cili hijau dan tomato.
  2. Tambahkan kicap manis, garam, gula merah dan minyak bijan. Gaulkan semua bahan sehingga bercampur dengan rata.
  3. Selepas itu, masukkan sedikit minyak goreng dan perahkan limau nipis.
  4. Gaul lagi sehingga semuanya sebati dan sambal kicap mentah ini sedia untuk dihidangkan.
  5. Mudah saja nak buat. Walaupun ringkas tapi memang padu bila dah makan.
  6. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Zana Mokhtar

Baca juga: Resipi Kuah Kacang Cicah Cucur Udang, Cara Sangat Ringkas & Senang!

The post Resipi Sambal Kicap Mentah Yang Padu, Sampai Ketagih Nak Cicah Hari-Hari! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!