Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Labu Masak Lemak Kuning, Lauk Kampung ‘Bikin’ Kecur Air Liur

https://ift.tt/Z7AzxLQ

labu masak lemak kuning

Antara lauk kampung yang popular, pastinya hidangan Labu Masak Lemak Kuning yang akan menjadi pilihan. Sebut nama lauk sahaja pun sudah ‘bikin’ kecur air liur. Memang sedap makan dengan nasi panas serta sambal belacan.

Hidangan ini biasanya dibuat daripada labu yang biasanya dipotong menjadi potongan-potongan kecil dan dimasak dalam santan. Labu yang biasa digunakan termasuk labu kuning atau labu manis.

Baca juga: Jantung Pisang Masak Lemak Cili Api Bersama Pucuk Ubi, Menu Orang Dulu-dulu

Bahan-bahan lain yang digunakan sebagai pelengkap rasa seperti serai, daun kunyit, lengkuas, dan kunyit sering digunakan untuk memberikan rasa yang tersendiri pada hidangan ini.

Kadangkala, cili merah dan bawang merah digunakan untuk memberikan rasa pedas dan manis mengikut citarasa masing-masing. Ikuti resipi penuh dari perkongsian Norlinda Saim ini. 


RESIPI LABU MASAK LEMAK KUNING

Selalu kita buat lemak putih, hari ni tukar kuning pula. Rasanya sama je. Jangan lupa buat sambal sekali ye, tak kisah la sambal ketuk ke, sambal tumis ke, tambah plak ikan masin goreng. Lagi sedap menjilat jari.

labu masak lemak kuning

Bahan-bahan:

Cara-cara penyediaan: 

1. Panaskan Minyak: Panaskan minyak dalam periuk besar dengan api sederhana.

2. Tumis Bahan: Tumis bawang besar, ikan bilis, serai, dan daun kunyit, hingga naik bau.

3. Masukkan Labu: Masukkan kepingan labu ke dalam bahan tumis, kacau rata.

4. Masukkan Santan: Tuangkan santan ke dalam kuali. Pastikan santan meliputi semua bahan dan gaul rata.

5. Masak sehingga labu masak: Biarkan labu masak dalam santan sehingga labu lembut dan rempah meresap. Kacau sekali-sekala untuk mengelakkan santan pecah.

labu masak lemak kuning

6. Masukkan Garam: Masukkan garam secukupnya mengikut citarasa. Rasa dan sesuaikan rasa jika perlu.

7. Hidangkan: Angkat kuali dari api dan hidangkan labu masak lemak kuning bersama nasi putih.

labu masak lemak kuning

The post Labu Masak Lemak Kuning, Lauk Kampung ‘Bikin’ Kecur Air Liur appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!