Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Pulut Pagi Kacang Merah, Makan Dengan Kelapa Parut Memang Terasa Lemak Masinnya!

https://ift.tt/61GQECw

pulut pagi

Pulut pagi antara makanan sarapan yang terkenal di Kelantan. Bagi orang Kelantan, memang tak sah kalau tak makan pulut pagi untuk sarapan. Pulut yang manis dipadankan dengan kelapa muda parut yang lemak-lemak masin, memang sedap sangat!

Tapi bagi yang tinggal di Kuala Lumpur, memang susah nak jumpa orang jual pulut pagi ini. Kalau ada pun, jarang sangat! Jadi, apa kata kita cuba buat sendiri saja di rumah menggunakan resipi di bawah.

Baca juga: Rahsia Pulut Berkilat, Cantik & Tak Lembik, Kena Guna Beras Pulut ‘Jenis Ini’

RESEPI PULUT PAGI KELANTAN

pulut pagi

Bahan-bahan pulut:

  • 500g beras pulut (rendam semalaman, tapi kalau nak cepat, rendam 2 jam pun boleh)
  • 3 batang serai (diketuk)
  • 4 sudu besar gula putih
  • 1 sudu besar air kapur (optional, tak nak letak pun tak apa, sebab kadang-kadang beras pulut ini lembik. Air kapur membantu supaya beras tak terlalu lembik)
  • Daun pandan
  • Air secukupnya

Cara masak pulut:

  1. Kukus pulut hingga masak, lebih kurang 25 minit.
  2. Dalam periuk lain, masak air serai, gula putih, air kapur dan segelas air. Masukkan daun pandan.
  3. Bila semua bahan dah hancur dan sebati, tutup api dan biarkan seketika.
  4. Bila pulut dah masak, angkat dan gaul dengan air nisey (air gula serai) hingga sekata.
  5. Biarkan seketika dalam 10 minit, kemudian kukus semula hingga pulut masak sepenuhnya.

Bahan-bahan kacang merah:

  • 300g kacang merah (rendam terlebih dahulu)
  • 500ml air
  • 2 sudu besar gula merah
  • Sedikit garam

Cara buat kacang merah:

  1. Rebus kacang merah bersama air hingga empuk.
  2. Jika kacang masih keras dan air hampir kering, tambah sedikit lagi air.
  3. Bila kacang dah empuk dan air hampir kering, masukkan gula merah dan kacau rata. Biarkan hingga sebati dan tutup api.
  4. Sejukkan sebelum dihidangkan.

Bahan-bahan kelapa parut:

  • Kelapa parut (pastikan yang putih dan bukan kelapa tua sangat)
  • Sedikit garam

Cara-cara buat kelapa parut:

  1. Campurkan kelapa parut dengan sedikit garam.
  2. Kukus kelapa seketika supaya tidak cepat basi.

Kredit: Kunije Tnije

Baca juga: Resipi Kuih Bom Inti Kacang Merah, Dijamin Tak Meletup Bila Goreng!

The post Resipi Pulut Pagi Kacang Merah, Makan Dengan Kelapa Parut Memang Terasa Lemak Masinnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!