Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Sambal Totok Tumis Jawa, Sempurna Dijadikan Sebagai Pencicah!

https://ift.tt/RYVNwzC

sambal totok tumis jawa

Jika anda mencari sambal yang enak untuk dimakan bersama nasi panas atau pelbagai makanan lain, sambal totok tumis jawa ini adalah pilihan yang sesuai.

Sambal ini sangat sedap dijadikan pencicah kepada lempeng, jemput-jemput, ubi rebus dan nasi putih. Dengan rasa pedas yang seimbang dan tekstur ikan bilis yang rangup, ia pasti memikat selera.

Jom cuba resipi lengkap di bawah ini.

Baca juga: Resipi Onion Ring Rangup, Buat Sendiri Lagi Jimat Sebab Kos Murah Je!

RESIPI SAMBAL TOTOK TUMIS JAWA

Bahan-Bahan:

  • 15 biji cili padi siam
  • 3 biji cili merah besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 2 genggam ikan bilis (rendam sekejap)
  • Belacan sebesar ibu jari
  • Sedikit air asam jawa
  • Gula, garam, dan perasa secukupnya

Cara Penyediaan:

1. Tumbuk cili padi, cili merah, bawang putih, bawang besar, belacan, dan ikan bilis sehingga kasar. Anda boleh menggunakan food processor, tetapi pastikan teksturnya kasar dan tidak terlalu halus.

2. Panaskan minyak dalam kuantiti yang mencukupi.

3. Tumis bahan yang telah ditumbuk sehingga benar-benar garing dan pecah minyak. Pastikan minyak yang digunakan cukup banyak untuk memastikan bahan-bahan masak sempurna.

4. Setelah bahan tumisan garing, masukkan air asam jawa dan renehkan.

5. Tambah gula secukup rasa, mengikut selera masing-masing. Jika anda suka sambal yang sedikit manis, tambahkan lebih gula. Masukkan sedikit perasa dan garam secukupnya jika kurang masin.

6. Keringkan sambal sedikit sebelum dihidangkan.

sambal totok tumis jawa

Sumber: Nor Haidah Md Said

Baca juga: Resepi Donat Kampung Tanpa Rehatkan Doh, Hasil Terlajak Gebu Gebas!

The post Resipi Sambal Totok Tumis Jawa, Sempurna Dijadikan Sebagai Pencicah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!