Resipi Crab Rangoon Guna Kulit Popia, Buat Banyak Terus Boleh Masuk Freezer!

Imej
https://ift.tt/JWa5Lfe Kalau pernah makan di restoran makanan Cina, mesti pernah dengar tentang crab rangoon. Tapi tahukah anda, resepi crab rangoon sebenarnya boleh diolah ikut cita rasa kita sendiri. Contohnya, guna kulit popia untuk hasilkan versi rangup dan sedap! Sekali buat, boleh dapat banyak dan simpan dalam peti sejuk beku. Bila ada tetamu datang atau perut lapar tengah malam, tinggal goreng saja. Ringkas, rangup dan dijamin jadi kegemaran satu rumah! Baca juga: Resipi Rempeyek Moden Guna Kulit Popia, Tak Perlu Bancuh Adunan Tepung! RESEPI CRAB RANGOON GUNA KULIT POPIA Bahan-bahan: Kulit popia sederhana (50 keping) Bahan inti: 2 pek crab filament (diracik halus) 1 bekas kecil krim keju (suhu bilik) 1 cawan mayonis 2-3 pokok daun bawang (dihiris) 1 batang lobak merah (disagat) 1 sudu besar mixed herbs 1 sudu besar daun parsli kering (dried parsley) 1 sudu besar serbuk lada sulah 1 sudu besar serbuk perasa Garam secukupnya Optional: serbuk lada hitam ...

Resipi Sup Mi Udon, Sangat Mengasyikkan Hirup Sewaktu Panas!

https://ift.tt/XbUONaz

sup mi udon

Sup mi udon adalah hidangan Jepun terkenal dengan rasa supnya yang ringan dan tidak kompleks. Hidangan ini sangat sesuai untuk mereka yang mencari sesuatu yang tidak terlalu berat.

Apa yang menjadikan sup ini istimewa adalah gabungan ramuan-ramuan yang sederhana serta mi yang tebal dan kenyal ini sangat sesuai untuk menyerap kuah.

Jom lihat resipi penuh di bawah ini.

Baca lagi: Cara Buat Beef Shakshuka, Terlajak Mudah & Boleh Buat Kenyang 1 Hari

RESIPI SUP MI UDON

Bahan-bahan:

  • Bawang putih (dicincang)
  • Bawang merah (dicincang)
  • Sedikit serbuk perasa cendawan (mushroom seasoning)
  • Seaweed (rumpai laut)
  • Sedikit ikan bilis
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang (untuk hiasan)
  • Lobak putih (pilihan, potong nipis)
  • Japanese Dumpling (gunakan perisa udang atau pilihan anda)
  • Campuran steamboat (untuk dua orang makan sahaja)
  • Fucuk ikan
  • Sawi Jepun (Pak Choy)

Cara Penyediaan:

1. Goreng bawang merah dan bawang putih dalam sedikit minyak sehingga kekuningan.

2. Setelah garing, asingkan bawang yang digoreng tadi dan simpan sedikit minyak goreng tersebut untuk kegunaan seterusnya.

3.  Dalam periuk, masukkan air dan tambahkan sedikit minyak bawang yang telah digunakan untuk menggoreng tadi.

4. Kemudian, masukkan sebahagian bawang yang telah digoreng bersama serbuk perasa cendawan, ikan bilis, dan garam secukupnya. Biarkan mendidih.

5.  Jika ada stok lobak putih, boleh masukkan hirisan lobak tersebut untuk memberikan rasa manis semula jadi kepada sup. Rebus bersama kuah sehingga lembut.

6. Setelah kuah mendidih dan lobak putih (jika ada) sudah lembut, masukkan dumpling Jepun dan campuran bahan steamboat seperti fucuk ikan. Biarkan bahan-bahan tersebut masak dengan baik.

7. Apabila dumpling dan bahan steamboat sudah masak, masukkan mee udon. Biarkan seketika sehingga mee lembut dan sebati dengan sup.

8.  Setelah sup siap, hidangkan bersama seaweed dan bawang goreng yang telah disimpan tadi. Taburkan daun bawang sebagai hiasan untuk menambah rasa dan warna.

9.  Jika suka pedas, tambah cili potong semasa makan untuk rasa yang lebih “umph!”

Sumber: Anna Lee

Baca lagi: Resipi Kerepek Pisang Guna Oven, Syok Makan Sebab Rangup & Tak Berminyak!

The post Resipi Sup Mi Udon, Sangat Mengasyikkan Hirup Sewaktu Panas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan