Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Bebola Begedil Ayam Cara MUDAH, Bulat-Bulat Comel Je Nak ‘Ngap’

https://ift.tt/6eRrWzE

bebola begedil ayam

Mari cuba resipi Bebola Begedil Ayam ini. Senang buat bentuk begini sebab mudah untuk terus masuk ke dalam mulut. Begedil adalah hidangan yang terbuat dari kentang yang direbus atau digoreng. Ia biasanya dibentuk menjadi bulatan pipih sebelum digoreng hingga kecoklatan.

Kentang kemudian dihancurkan dan dicampur dengan berbagai bahan lain seperti daging cincang, atau ayam, bersama dengan bahan-bahan lain. 

Baca juga: Bebola Keledek Bulat-Bulat Comel Ala Cameron Highlands, Sedap Sangat!

Selain itu, ada juga variasi begedil, seperti “tauhu begedil” yang disiapkan dengan menambahkan tahu ke dalam adunan. Ia sering dihidangkan sebagai lauk utama atau lauk sampingan dan cicah dengan sambal kicap sebagai pelengkap.

Ikuti resipi penuh dari perkongsian Zuraida Johan ini. 

RESIPI BEBOLA BEGEDIL AYAM

bebola begedil ayam

Bahan-Bahan:

Langkah-langkah:

1. Rebus kentang yang sudah dipotong dadu hingga empuk. Tiriskan dan biarkan dingin.

2. Hancurkan kentang yang telah direbus menggunakan garpu atau alat hancur kentang hingga halus.

3. Campurkan kentang yang sudah dihancurkan dengan daging ayam yang telah dikisar, hirisan daun sup, hirisan lada merah, hirisan bawang merah, telur, garam, dan lada sulah sesuai selera.

4. Ambil sejemput adunan dan bentuk menjadi bulatan kecil-kecil (bebola). Letak sedikit minyak pada tangan agar adunan tidak melekat.

5. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng bebola begedil hingga perang keemasan di kedua sisi. Pastikan api tidak terlalu besar supaya bagian dalam bebola begedil dapat masak dengan baik.

bebola begedil ayam

6. Angkat bebola begedil dan toskan minyak berlebihan dengan meletakkannya di atas tisu dapur.

7. Sajikan bebola begedil ayam di atas piring dan taburi dengan bawang goreng sebagai hiasan.

bebola begedil ayam

Siap untuk disajikan sebagai hidangan utama atau bahan sampingan untuk Soto. Cicah dengan sambal kicap pun sedap. Selamat mencuba.

Sumber: Zuraida Johan

Baca juga: Bebola Nasi Atau Jumeok-Bap Ala Korea, Laku Habis Anak Anak Makan!

The post Bebola Begedil Ayam Cara MUDAH, Bulat-Bulat Comel Je Nak ‘Ngap’ appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!