Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Bebola Begedil Ayam Cara MUDAH, Bulat-Bulat Comel Je Nak ‘Ngap’

https://ift.tt/6eRrWzE

bebola begedil ayam

Mari cuba resipi Bebola Begedil Ayam ini. Senang buat bentuk begini sebab mudah untuk terus masuk ke dalam mulut. Begedil adalah hidangan yang terbuat dari kentang yang direbus atau digoreng. Ia biasanya dibentuk menjadi bulatan pipih sebelum digoreng hingga kecoklatan.

Kentang kemudian dihancurkan dan dicampur dengan berbagai bahan lain seperti daging cincang, atau ayam, bersama dengan bahan-bahan lain. 

Baca juga: Bebola Keledek Bulat-Bulat Comel Ala Cameron Highlands, Sedap Sangat!

Selain itu, ada juga variasi begedil, seperti “tauhu begedil” yang disiapkan dengan menambahkan tahu ke dalam adunan. Ia sering dihidangkan sebagai lauk utama atau lauk sampingan dan cicah dengan sambal kicap sebagai pelengkap.

Ikuti resipi penuh dari perkongsian Zuraida Johan ini. 

RESIPI BEBOLA BEGEDIL AYAM

bebola begedil ayam

Bahan-Bahan:

Langkah-langkah:

1. Rebus kentang yang sudah dipotong dadu hingga empuk. Tiriskan dan biarkan dingin.

2. Hancurkan kentang yang telah direbus menggunakan garpu atau alat hancur kentang hingga halus.

3. Campurkan kentang yang sudah dihancurkan dengan daging ayam yang telah dikisar, hirisan daun sup, hirisan lada merah, hirisan bawang merah, telur, garam, dan lada sulah sesuai selera.

4. Ambil sejemput adunan dan bentuk menjadi bulatan kecil-kecil (bebola). Letak sedikit minyak pada tangan agar adunan tidak melekat.

5. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng bebola begedil hingga perang keemasan di kedua sisi. Pastikan api tidak terlalu besar supaya bagian dalam bebola begedil dapat masak dengan baik.

bebola begedil ayam

6. Angkat bebola begedil dan toskan minyak berlebihan dengan meletakkannya di atas tisu dapur.

7. Sajikan bebola begedil ayam di atas piring dan taburi dengan bawang goreng sebagai hiasan.

bebola begedil ayam

Siap untuk disajikan sebagai hidangan utama atau bahan sampingan untuk Soto. Cicah dengan sambal kicap pun sedap. Selamat mencuba.

Sumber: Zuraida Johan

Baca juga: Bebola Nasi Atau Jumeok-Bap Ala Korea, Laku Habis Anak Anak Makan!

The post Bebola Begedil Ayam Cara MUDAH, Bulat-Bulat Comel Je Nak ‘Ngap’ appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!