Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Kek Madeline Yang Lembut Macam Span, Imbau Nostalgia Zaman Sekolah!

https://ift.tt/hL7WUeK

kek madeline

Kek madeline ini tidak asing lagi dalam kalangan mereka yang mengambil subjek home science atau sains rumah tangga di sekolah dulu.

Cara penyediaan kek ini memang cukup mudah. Satukan semua bahan kecuali jem dan hiasan, kemudian putar sehingga adunan menjadi kembang.

Selepas itu, adunan dibakar menggunakan acuan berbentuk cawan. Apabila kek sudah masak, sapu jem pada kelilingnya dan golekkan atas kelapa kering.

Untuk mengetahui bahan-bahan dan cara penyediaannya yang lengkap, mari kita ikuti resipi perkongsian oleh Rohana Jaafar di bawah.

Baca juga: Resipi Kek Chiffon Pandan Yang Gebu Gebas, Lembut Macam Kapas!

RESIPI KEK MADELINE

Bahan-bahan:

  • 100g butter
  • 100g gula kastor
  • 100g tepung naik sendiri
  • Sedikit serbuk penaik
  • 2 biji telur gred A
  • Esen vanilla
  • Jem strawberry
  • Buah cherry

Cara-cara:

1. Pukul gula dan butter sehingga kembang.

2. Kemudian masukkan telur, esen, tepung yang sudah diayak dan sedikit serbuk penaik.

3. Sapu loyang dengan marjerin. Kemudian letakkan adunan ke dalam loyang.

4. Bakar pada suhu 170-180°C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.

kek madeline

5. Selepas siap dibakar, sapu jem strawberry pada permukaan luar kek dan kemudiannya, golekkan atas kelapa kering.

6. Akhir sekali, hiaskan dengan buah cherrry. Siap!

kek madeline

Kredit resipi dan gambar: Rohana Jaafar

Baca juga: Resipi Kek Batik Indulgence Sukatan Cawan, Lembut & Lemak Berkrim

The post Resipi Kek Madeline Yang Lembut Macam Span, Imbau Nostalgia Zaman Sekolah! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!