Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Tips Kenal Jenis Kuih Koci, Dengar Nama Pun Dah Tahu Yang Mana Satu

https://ift.tt/YWIuQiK

jenis kuih koci

Orang Malaysia memang suka makan Kuih Koci yang tak pernah lapuk dek zaman. Tapi, sudahkah anda kenal jenis Kuih Koci yang ada sekarang?

Sebenarnya nak kenal jenis Kuih Koci ini cukup mudah dengan hanya mendengar namanya. Jom kita tengok!

Baca juga: Kuih Koci Kelantan, Kukus 4 Minit Je Tapi Hasil Jadi Gemuk Manis

JENIS KUIH KOCI

  • Koci Kampung

jenis kuih koci

Koci Kampung dibuat daripada tepung pulut sepenuhnya tanpa campuran tepung lain dan santan. Selain itu, ia dibungkus dengan daun pisang dan berbentuk segi tiga seperti piramid.

  • Koci Pulut Hitam

jenis kuih koci

Antara kuih tradisional popular dalam masyarakat Melayu ialah Koci Pulut Hitam, dibuat daripada tepung pulut hitam dan santan dengan adunan berbentuk bulat dalam daun pisang.

  • Koci Labu

jenis kuih koci

Kuih tradisional ini juga boleh dibuat dalam versi lain seperti Koci Labu yang menggunakan tepung pulut dan labu untuk membuatnya, malah teksturnya lebih lembut.

  • Koci Pandan

jenis kuih koci

Sesetengah orang suka buat dalam versi kuih tradisional dengan menggunakan air daun pandan seperti Koci Pandan dan hasilnya sangat beraroma.

  • Koci Keledek

Nak makan kuih tradisonal yang lembut, jawapannya mestilah Koci Keledek dan ia boleh dibuat dengan menggunakan keledek oren atau ungu bersama tepung pulut.

  • Koci Kelantan

Koci Kelantan juga dibuat dengan tepung pulut, tapi warnanya lebih terang dan cantik. Selain itu, isinya terkeluar sedikit sehingga menampakkan bentuk gebu yang menarik.

  • Koci Koleh Santan atau Koci Leleh

Tak dinafikan ramai yang sukakan Koci Koleh Santan atau disebut juga sebagai Koci Leleh yang cukup popular sekarang, sampaikan ada yang buat berniaga.

Kuih Koci ini dibuat dengan meletakkan sedikit santan koleh pekat di atas kuih sebelum membungkusnya dan hasilnya penuh lemak berkrim.

Sudah kenal jenis Kuih Koci yang ada, selepas ini taklah kecewa jika salah beli lagi. Namun, anda dinasihatkan untuk tanya peniaga dahulu sebelum membelinya supaya puas hati.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Sayang Melaka

Baca juga: Kuih Koci Labu Sukatan Cawan Cara Dulu Dulu, Sedap Rasa Lemak Manis Intinya

The post Tips Kenal Jenis Kuih Koci, Dengar Nama Pun Dah Tahu Yang Mana Satu appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!