Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Cara Buat Kuih Pau Sambal Yang Mudah, Besar Dan Gebu Bukan Main Lagi!

https://ift.tt/SLQP9jJ

kuih pau sambal

Jika teringin makan sesuatu yang gebu dan sedap, namun mahukan juga rasa sedikit pedas, anda wajib cuba cara buat kuih Pau Sambal yang besarnya bukan main lagi.

Pau Sambal ataupun ada orang menyebutnya sebagai burger malaysia kerana rupanya yang seakan burger cuma intinya dari sambal ikan bilis seperti sambal ikan bilis nasi lemak.

Kuih Pau Sambal sering menjadi pilihan para peniaga yang menjual kuih di gerai tepi jalan. Selain itu, ia sangat sesuai dijadikan sebagai hidangan santai pada waktu petang.

Norfaezawati Wahid telah kongsikan cara buat kuih Pau Sambal di Facebook yang cukup mudah sampaikan ramai terpegun lihat hasilnya yang besar dan gebu. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Kukus Pau Supaya Cantik Dan Tak Kecut, Sesuai Untuk Yang Baru Belajar

CARA BUAT KUIH PAU SAMBAL

kuih pau sambal

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, sediakan adunan yis dengan mencampurkan mauripan, susu pekat, gula dan air suam dalam satu bekas.

2. Selepas itu, biarkan 15 minit sampai adunan yis jadi berbuih.

3. Kemudian, gaulkan tepung, marjerin dan telur dalam satu bekas lain.

4. Seterusnya, masukkan air adunan yis sedikit demi sedikit dan gaul perlahan-lahan.

5. Selepas itu, uli sehingga tepung tak melekat pada tangan.

6. Tutup adunan dan wrapkan sebentar, kemudian biarkan doh rehat selama 30 minit dan Adunan akan naik dua kali ganda.

7. Setelah itu, tumbuk doh tadi bagi keluar angin dan uli selama 5 minit.

8. Akhir sekali, bentukkan bulat-bulat dan tunggu agak naik sedikit, kemudian boleh terus goreng, angkat dan toskan. Siap untuk digunakan!

kuih pau sambal

Bagi menyempurnakan cara buat kuih Pau Sambal ini, anda boleh belahkan dua dan letakkan sambal yang lazat bersama potongan timun dan rasa gebunya pasti memikat selera.

Selamat mencuba!

Sumber: Norfaezawati Wahid

Baca juga: Sambal Ikan Bilis TERPALING Senang, Jangan Skip Langkah Ini Kalau Nak Garing

The post Cara Buat Kuih Pau Sambal Yang Mudah, Besar Dan Gebu Bukan Main Lagi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan