Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Ikan Bawang Goreng, Menu Biasa Tapi Makan Sampai Lupa Diet!

https://ift.tt/bgcOKFB

ikan goreng

Resipi ikan goreng bawang ini nampak ringkas, tapi rasanya sangat luar biasa. Gabungan ikan yang digoreng rangup dengan bawang yang garing dan wangi menjadikan hidangan ini penuh dengan aroma!

Resipi ini memang pilihan tepat untuk  bila anda inginkan sesuatu yang cepat, mudah, dan tetap sedap. Dengan bahan-bahan asas yang sentiasa ada di dapur, anda boleh menyediakan hidangan yang lazat ini.

Walaupun nampak mudah, hasilnya pasti memuaskan hati, lebih-lebih lagi bila dihidangkan dengan nasi panas. Jom kita cuba buat!

Baca juga: Tips Ikan Kerisi Goreng Yang Garing & Sempurna, Barulah Tak Hancur Dalam Kuali

RESIPI IKAN GORENG BAWANG

ikan goreng

Bahan-bahan:

  • Ikan (dibersihkan)
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Bawang merah (dihiris)
  • Bawang putih (dihiris)
  • Sedikit Ajinomoto (pilihan)
  • Cili padi (pilihan)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Bersihkan ikan, kemudian gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Goreng ikan sehingga masak dan ketepikan.

2. Hiris bawang merah dan bawang putih, kemudian gaul dengan sedikit Ajinomoto jika suka.

3.Panaskan minyak, kemudian bawang digoreng hingga garing dan letakkan di atas ikan.

4. Goreng cili padi bersama bawang jika mahu, atau abaikan jika tidak suka.

Siap untuk dinikmati bersama nasi panas. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Cik Puan Asrah Ali

Baca juga: Resipi Sup Sawi Dengan Bebola Ikan, Lauk Legend Mak Kita Dulu-Dulu

The post Resipi Ikan Bawang Goreng, Menu Biasa Tapi Makan Sampai Lupa Diet! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!