Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Gulai Daging Tetel Dengan Nangka Muda Suami Makan Tak Pandang Kiri Kanan!

https://ift.tt/iwr07dQ

resepi gulai nangka

Jom cuba resepi gulai nangka dengan daging tetel ini. Menu ini biasanya wajib ada di kenduri kendara pada zaman dulu-dulu. Makan pula dengan sambal belacan, ulam dan ikan masing, memang sangat sedap! 

Kalau teringin tak perlu tunggu kenduri, boleh masak sendiri di rumah. Ikut saja cara-cara memasak di bawah. Selamat mencuba!

Baca juga: Resipi Daging Black Pepper Yang ‘Juicy’, Lembut & Ringkas

RESEPI GULAI NANGKA DAGING TETEL

Bahan-bahan:

  • 1 kg tulang (rebus sampai lembut)
  • 1/2 kg daging tetel
  • Nangka muda (rebus dulu)
  • Asam keping 1
  • Kerisik secukupnya
  • Garam
  • Penyedap
  • Gula sedikit
  • Santan segar 1/2kg

Bahan-bahan rempah:

  • Bawang besar 2 (kisar)
  • Bawang putih (kisar)
  • Halia seinci (kisar)
  • Jintan (kisar)
  • Bunga cengkih (kisar)
  • Serbuk chili 1 peket kecil
  • Serbuk kari daging babas 2 peket kecil
  • Buah pelaga
  • Kayu manis
  • Bunga lawang

Bahan-bahan tumis darat:

  • Bawang kecil merah
  • Bawang putih
  • Daun kari
  • Halia sikit
  • Bunga lawang
  • Buah pelaga
  • Kayu manis

Cara memasak:

1. Satukan semua bahan rempah sehingga menjadi pes.

2. Masak rempah bersama daging tetel sehingga daging empuk.

3. Bila rempah sudah masak, masukkan rebusan tulang bersama airnya sekali.

4. Tunggu sehingga mendidih dan masukkan santan, kerisik dan asam keping.

5. Biarkan sehingga santan mendidih dan naik minyak. Lagi lama, lagi sedap.

6. Bila dah naik minyak, boleh masukkan nangka yang sudah direbus.

7. Kecilkan api dan biarkan rempah meresap ke dalam nangka tadi.

8. Perasakan dengan gula, garam dan penyedap.

9. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan-bahan tumis darat.

10. Selepas itu, tuang ke dalam gulai yang sudah dimasak tadi.

resepi gulai nangka

11. Sedia untuk menjamu selera. Selamat mencuba!

resepi gulai nangka

Kredit resipi dan gambar: Rya Lubis

Baca juga: Asam Pedas Daging Tetel ‘Gerenti’ Sedap, Sampai Menjilat Jari Dibuatnya!

The post Gulai Daging Tetel Dengan Nangka Muda, Suami Makan Tak Pandang Kiri Kanan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!