Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Roti Kukus Terlajak Gebu, Lembut Macam Ini Memang Puas Makan!

https://ift.tt/Jn3MeIF

resepi roti kukus

Sesiapa yang suka sarapan atau minum petang dengan roti, mesti seronok jika dapat tahu ada resepi Roti Kukus yang sangat mudah.

Roti Kukus adalah sejenis roti yang biasanya diperbuat daripada tepung gandum, disediakan dengan cara mengukus dan ia tak sama seperti roti lain yang dibuat dengan cara membakar.

Anda boleh cuba resepi Roti Kukus dengan mengikut langkah demi langkah dalam video yang dikongsikan oleh Liana Ana di Lemon8 ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Roti Sosej Kukus Guna 5 Bahan, Tak Goreng Pun Tetap Lembut Dan Gebu

RESEPI ROTI KUKUS

resepi roti kukus

Bahan-bahan:

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan air suam, susu pekat, yis, perisa pandan dan pewarna hijau ke dalam mangkuk, kemudian kacau sehingga sebati dan biarkan selama 10 minit.

2. Selepas itu, guna mangkuk lain dan campurkan tepung gandum, minyak masak dan adunan tadi.

3. Uli sekejap sehingga tepung tak melekat pada tangan, kemudian rehatkan doh selama 20 minit.

resepi roti kukus

4. Tumbuk sedikit untuk buang angin, kemudian bahagikan doh kepada 6 bahagian dalam bentuk bulat, leperkan dan letak inti kacang merah, kemudian bentukkan semula jadi bulat.

resepi roti kukus

5. Biarkan lagi 20 minit sebelum kukus, kemudian kukus selama 25 minit. Siap untuk dinikmati!

resepi roti kukus

Resepi Roti Kukus ini sesuai buat mereka yang kali pertama membuat roti, daripada tak pandai terus jadi pandai buat tau.

Ramai orang yang cuba buat resepi Roti Kukus di rumah kerana bukan setakat lembut dan gebu, malah bertambah sedap bersama intinya.

Anda boleh jadikan Roti Kukus ini sebagai sarapan atau minum petang buat seisi keluarga di rumah dan kami yakin mereka akan puas memakannya.

Selamat mencuba!

Sumber: Liana Ana

Baca juga: Resepi Roti Goreng Tanpa Serap Minyak, Sedap Dibuat Sebagai Sarapan

The post Resepi Roti Kukus Terlajak Gebu, Lembut Macam Ini Memang Puas Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!