Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Jantung Pisang Masak Lemak Cili Api Bersama Pucuk Ubi, Menu Orang Dulu-dulu

https://ift.tt/TVSF8bh

jantung pisang

Nak cuba menu orang dulu-dulu, jom cuba masak Jantung Pisang Masak Cili Api ini. Selalunya akan digandingkan bersama pucuk ubi dan ikan goreng. Memang sedapnya, tekak je yang tahu.

Nak pula makan dengan nasi panas-panas, memang syahdu feeling tu. Kebiasaanya, ia dibuat untuk kerabu atau ulam-ulaman. Tapi buat masak lemak cili api pun sedap juga tau.

Baca juga: Pelbagai Resipi Masak Lemak Cili Api Ada Di Sini

Bukan itu sahaja, banyak khasiat rupanya. Antaranya ialah ia mempunyai sifat antioksidan, tinggi kandungan mineral, serat, protein, karbohidrat selain rendah dengan lemak dan kalori untuk tubuh badan manusia.

Nak pula masak lemak cili api ini antara masakan yang paling mudah untuk dihasilkan. Bahan-bahan yang diperlukan tidak renyah dan sangat ringkas. 

Ikuti perkongsian resipi dari SuiSan Aliezsha ini. Beliau menggunakan jenis jantung pisang nipah kerana tidak pahit dan kelat dan memang sedap dimakan. Jom ikuti resipi di bawah.


RESIPI JANTUNG PISANG MASAK LEMAK CILI API

Tanpa membuang masa lagi, apa kata kita lihat satu persatu bahan-bahan memasak yang diperlukan kat bawah ni.

Portion hidangan: 3 – 4 Orang Makan

Bahan-bahan:

  • Jantung Pisang
  • Pucuk Ubi Kayu
  • Cili Padi – ditumbuk
  • Kunyit Hidup – ditumbuk
  • Ikan Bilis
  • Asam Keping
  • 1 ½ Biji Kelapa Parut – pati santan sahaja
  • Garam

Cara-cara memasak:

1. Masukkan santan, ikan bilis, cili padi, kunyit hidup ke dalam kuali. Masak sehingga mendidih.

2. Masukkan jantung pisang dan biarkan sehingga lembut.

3. Kemudian masukkan pucuk ibu kayu dan kacau selama beberapa minit.

4. Perasakan dengan garam secukupnya. Siap untuk dihidang.

jantung pisang


Wah! Resipi ringkas tapi menyengat ye. Patutlah resipi ni banyak like dan share.

Sekali sekala makan jantung pisang macam ni pun syok juga. Lepas rindu makanan kampung. Korang boleh matchkan lauk ni dengan ikan goreng. Barulah letops!

Selamat mencuba!

jantung pisang

The post Jantung Pisang Masak Lemak Cili Api Bersama Pucuk Ubi, Menu Orang Dulu-dulu appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!