Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Jantung Pisang Masak Lemak Cili Api Bersama Pucuk Ubi, Menu Orang Dulu-dulu

https://ift.tt/TVSF8bh

jantung pisang

Nak cuba menu orang dulu-dulu, jom cuba masak Jantung Pisang Masak Cili Api ini. Selalunya akan digandingkan bersama pucuk ubi dan ikan goreng. Memang sedapnya, tekak je yang tahu.

Nak pula makan dengan nasi panas-panas, memang syahdu feeling tu. Kebiasaanya, ia dibuat untuk kerabu atau ulam-ulaman. Tapi buat masak lemak cili api pun sedap juga tau.

Baca juga: Pelbagai Resipi Masak Lemak Cili Api Ada Di Sini

Bukan itu sahaja, banyak khasiat rupanya. Antaranya ialah ia mempunyai sifat antioksidan, tinggi kandungan mineral, serat, protein, karbohidrat selain rendah dengan lemak dan kalori untuk tubuh badan manusia.

Nak pula masak lemak cili api ini antara masakan yang paling mudah untuk dihasilkan. Bahan-bahan yang diperlukan tidak renyah dan sangat ringkas. 

Ikuti perkongsian resipi dari SuiSan Aliezsha ini. Beliau menggunakan jenis jantung pisang nipah kerana tidak pahit dan kelat dan memang sedap dimakan. Jom ikuti resipi di bawah.


RESIPI JANTUNG PISANG MASAK LEMAK CILI API

Tanpa membuang masa lagi, apa kata kita lihat satu persatu bahan-bahan memasak yang diperlukan kat bawah ni.

Portion hidangan: 3 – 4 Orang Makan

Bahan-bahan:

  • Jantung Pisang
  • Pucuk Ubi Kayu
  • Cili Padi – ditumbuk
  • Kunyit Hidup – ditumbuk
  • Ikan Bilis
  • Asam Keping
  • 1 ½ Biji Kelapa Parut – pati santan sahaja
  • Garam

Cara-cara memasak:

1. Masukkan santan, ikan bilis, cili padi, kunyit hidup ke dalam kuali. Masak sehingga mendidih.

2. Masukkan jantung pisang dan biarkan sehingga lembut.

3. Kemudian masukkan pucuk ibu kayu dan kacau selama beberapa minit.

4. Perasakan dengan garam secukupnya. Siap untuk dihidang.

jantung pisang


Wah! Resipi ringkas tapi menyengat ye. Patutlah resipi ni banyak like dan share.

Sekali sekala makan jantung pisang macam ni pun syok juga. Lepas rindu makanan kampung. Korang boleh matchkan lauk ni dengan ikan goreng. Barulah letops!

Selamat mencuba!

jantung pisang

The post Jantung Pisang Masak Lemak Cili Api Bersama Pucuk Ubi, Menu Orang Dulu-dulu appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!