Rahsia Ayam Masak Merah Madu Cantik Berkilat, Jangan Skip Langkah ‘Ini’ Semasa Masak!

Imej
https://ift.tt/MGl1Ad9 Selepas seharian berpuasa, anda mestilah nak makan hidangan yang lazat. Oleh itu, kami cadangkan anda untuk menjamu selera dengan Ayam Masak Merah Madu ini. Ayam Masak Merah Madu sering menjadi pilihan menu jamuan terutamanya kenduri kahwin. Tak perlu tunggu dijemput, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi ini. Resipi Ayam Masak Merah Madu ini dikongsikan oleh Mariana Abd Majid di Facebook yang hasilnya cukup membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba! Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin! RESIPI AYAM MASAK MERAH MADU Bahan-bahan: Ayam Garam Serbuk kunyit Minyak masak Rempah kasar 4 sekawan Serai Daun pandan Daun kari Sedikit lengkuas (tambahan, tiada pun tak mengapa) Sos cili Sos tomato (nak guna tomato puree pun boleh) Madu Serbuk perasa Air secukupnya Bahan kisar: Cili kering (direbus) Bawang besar Bawang putih Halia Bahan hiasan: Daun bawang Daun sup Bawang besar (...

Resepi Kuih Siput Rangup, Rasa Klasik Macam Air Tangan Orang Dulu-Dulu

https://ift.tt/rHMwRgy

resepi kuih siput

Sejak kecil lagi, kita dapat lihat kuih siput yang sering dijadikan sebagai hidangan kuih raya di atas meja. Bagi menggamit nostalgia, kami kongsikan resepi Kuih Siput untuk anda cuba.

Kuih Siput mempunyai bentuk unik seperti siput dengan rasa pedas dan lemak manis yang lazat. Lebih-lebih lagi, kuih ini telah popular sejak zaman datuk dan nenek kita lagi.

Buat anda yang baru kali pertama buat kuih raya pada tahun ini, boleh buat resepi Kuih Siput yang dikongsikan oleh SuiSan Aliezsha di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Biskut Almond London Sukatan Cawan, Ada Tips Coklat Nampak Licin Dan Cantik!

RESEPI KUIH SIPUT

resepi kuih siput

Bahan-bahan:

  • 1kg tepung gandum (saya guna jenama Bakers Choice)
  • 1 paket serbuk kari babas daging spicy (25g)
  • 1 cawan marjerin (saya guna jenama Seri Pelangi)
  • ½ cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh garam halus
  • Jintan manis dan jintan putih (tiada sukatan, kisar agak-agak saja)
  • Daun kari (gunting halus-halus)
  • 1½ cawan santan

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan semua bahan terlebih dahulu.

2. Selepas itu, gaul sampai sebati.

3. Kemudian, masukkan sedikit air dan uli (pastikan doh jangan terlalu lembik dan keras, sedang-sedang saja).

4. Seterusnya, terap pada papan acuan dan golek-golekkan kuih supit atas dulang.

5. Akhir sekali, goreng kuih siput sambil tabur daun kari dalam minyak yang panas supaya wangi. Siap!

resepi kuih siput

Siapa sangka, sampai sekarang masih ramai yang mencari resepi Kuih Siput ini. Orang kata, inilah antara kuih raya legend yang tak lapuk dek zaman.

Selamat mencuba!

Sumber: SuiSan Aliezsha

Baca juga: Resepi Semperit Klasik Macam Raya Dulu-Dulu, Setiap Gigitan Terasa Nostalgia

The post Resepi Kuih Siput Rangup, Rasa Klasik Macam Air Tangan Orang Dulu-Dulu appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!