Rahsia Ayam Masak Merah Madu Cantik Berkilat, Jangan Skip Langkah ‘Ini’ Semasa Masak!

Imej
https://ift.tt/MGl1Ad9 Selepas seharian berpuasa, anda mestilah nak makan hidangan yang lazat. Oleh itu, kami cadangkan anda untuk menjamu selera dengan Ayam Masak Merah Madu ini. Ayam Masak Merah Madu sering menjadi pilihan menu jamuan terutamanya kenduri kahwin. Tak perlu tunggu dijemput, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi ini. Resipi Ayam Masak Merah Madu ini dikongsikan oleh Mariana Abd Majid di Facebook yang hasilnya cukup membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba! Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin! RESIPI AYAM MASAK MERAH MADU Bahan-bahan: Ayam Garam Serbuk kunyit Minyak masak Rempah kasar 4 sekawan Serai Daun pandan Daun kari Sedikit lengkuas (tambahan, tiada pun tak mengapa) Sos cili Sos tomato (nak guna tomato puree pun boleh) Madu Serbuk perasa Air secukupnya Bahan kisar: Cili kering (direbus) Bawang besar Bawang putih Halia Bahan hiasan: Daun bawang Daun sup Bawang besar (...

Tips Acuan Bahulu Tak Melekat, Wanita Kongsi Petua Daripada Arwah Ibunya

https://ift.tt/NyTEm9i

acuan bahulu

Kuih tradisional seperti bahulu pasti menjadi antara pilihan utama pada Hari Raya. Jika anda buat sendiri di rumah, kenalah tahu tips acuan bahulu supaya tak melekat adunannya.

Tekstur yang ringan serta rasa manis pada bahulu membuatkan kuih tradisional ini disukai ramai. Oleh itu, acuan bahulu perlu digunakan dengan betul supaya hasilnya sempurna.

Menurut perkongsian oleh Badariah Abdrahman di Facebook, dia telah mengamalkan tips daripada arwah ibunya ini lebih dari 20 tahun. Jom kita tengok tipsnya!

Baca juga: Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan-Bulan, Kulat Putih Pun Tak Berani Naik

TIPS ACUAN BAHULU TAK MELEKAT

acuan bahulu

1. Apabila acuan sudah dibasuh, jemurkan di bawah cahaya matahari yang panas terik.

2. Apabila acuan sudah kering, letak minyak panas dan biarkan semalaman.

3. Selepas acuan digunakan untuk bakar, jangan basuh dahulu. Sebaliknya, simpan acuan dengan cara tutup dengan plastik dan tindih dengan satu lagi acuan lain (ini cara saya kerana setiap hari saya buat dan bakar bahulu).

acuan bahulu

4. Apabila nak gunakan acuan, panaskan saja. Jika acuan sudah lama tak digunakan, boleh lap saja.

5. Jika nak basuh juga kerana takut kotor dengan habuk, boleh keringkan di bawah kipas.

6. Paling penting, acuan mesti panas dan sapu minyak. Selepas itu, letak sedikit adunan sebagai percubaan untuk lihat sama ada ia melekat atau tak pada acuan.

Oleh itu, penting untuk tahu tentang cara gunakan dan simpan dengan betul supaya acuan bahulu tak melekat lagi. Jadi, bolehlah amalkan petua ini semasa buat bahulu nanti.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Badariah Abdrahman

Baca juga: Cara Simpan Daun Palas Supaya Tahan Lama, Tetap Segar Walau Berbulan!

The post Tips Acuan Bahulu Tak Melekat, Wanita Kongsi Petua Daripada Arwah Ibunya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!