Nak Hilangkan Bau Badan & Kecilkan Perut, Cuba Petua Minum Air Limau Kasturi Madu Ini

Imej
https://ift.tt/2NeTEQ3 Sesetengah orang mungkin tak selesa dengan masalah bau badan, khususnya bau peluh yang agak kuat dan sukar dihilangkan walaupun selepas mandi. Oleh itu, kami cadangkan anda cuba petua minum air limau kasturi madu ini. Selain masalah bau badan, ada juga yang hadapi cabaran untuk mengecilkan saiz perut dan mengalami masalah sembelit, terutama bagi wanita yang sedang dalam tempoh berpantang selepas bersalin. Terdapat satu petua mudah dan sangat berkesan yang boleh anda amalkan pada setiap pagi untuk mengatasi masalah ini iaitu dengan minum air limau kasturi madu. Jom tengok cara membuatnya! Baca juga: Cara Simpan Barli Rebus Tahan Lama, Boleh Buat Air Barli Untuk Kawal Kolesterol RESIPI AIR LIMAU KASTURI MADU Bahan-bahan: 3 biji limau kasturi 2 sudu besar madu asli 1 cawan air suam panas Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, masukkan madu ke dalam cawan berisi air suam panas dan kacau sampai larut. 2. Kemudian, perah limau kasturi ke dalam cawan tersebut...

Tips Acuan Bahulu Tak Melekat, Wanita Kongsi Petua Daripada Arwah Ibunya

https://ift.tt/NyTEm9i

acuan bahulu

Kuih tradisional seperti bahulu pasti menjadi antara pilihan utama pada Hari Raya. Jika anda buat sendiri di rumah, kenalah tahu tips acuan bahulu supaya tak melekat adunannya.

Tekstur yang ringan serta rasa manis pada bahulu membuatkan kuih tradisional ini disukai ramai. Oleh itu, acuan bahulu perlu digunakan dengan betul supaya hasilnya sempurna.

Menurut perkongsian oleh Badariah Abdrahman di Facebook, dia telah mengamalkan tips daripada arwah ibunya ini lebih dari 20 tahun. Jom kita tengok tipsnya!

Baca juga: Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan-Bulan, Kulat Putih Pun Tak Berani Naik

TIPS ACUAN BAHULU TAK MELEKAT

acuan bahulu

1. Apabila acuan sudah dibasuh, jemurkan di bawah cahaya matahari yang panas terik.

2. Apabila acuan sudah kering, letak minyak panas dan biarkan semalaman.

3. Selepas acuan digunakan untuk bakar, jangan basuh dahulu. Sebaliknya, simpan acuan dengan cara tutup dengan plastik dan tindih dengan satu lagi acuan lain (ini cara saya kerana setiap hari saya buat dan bakar bahulu).

acuan bahulu

4. Apabila nak gunakan acuan, panaskan saja. Jika acuan sudah lama tak digunakan, boleh lap saja.

5. Jika nak basuh juga kerana takut kotor dengan habuk, boleh keringkan di bawah kipas.

6. Paling penting, acuan mesti panas dan sapu minyak. Selepas itu, letak sedikit adunan sebagai percubaan untuk lihat sama ada ia melekat atau tak pada acuan.

Oleh itu, penting untuk tahu tentang cara gunakan dan simpan dengan betul supaya acuan bahulu tak melekat lagi. Jadi, bolehlah amalkan petua ini semasa buat bahulu nanti.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Badariah Abdrahman

Baca juga: Cara Simpan Daun Palas Supaya Tahan Lama, Tetap Segar Walau Berbulan!

The post Tips Acuan Bahulu Tak Melekat, Wanita Kongsi Petua Daripada Arwah Ibunya appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan