Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Resepi Ayam Goreng Ketumbar Beraroma, Rangup & Wangi Bukan Main Lagi!

https://ift.tt/sSVlxgD

resepi ayam goreng ketumbar

Selama ini sudah sering masak dalam versi biasa, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba resepi Ayam Goreng Ketumbar pula. Setelah mencubanya sekali, pasti teringin lagi nanti.

Cara masak Ayam Goreng Ketumbar sama saja seperti ayam goreng biasa, cuma ia dimasak menggunakan rempah ketumbar sebagai bahan utama perapannya.

Kami tertarik dengan perkongsian Farah_Hanani_Azalan di Lemon8 tentang resepi Ayam Goreng Ketumbar yang sangat memikat selera. Jom kita cuba!

Baca juga: Ayam Goreng Berempah Mudah, Serdak Meriah Sampai Sedap Meratah

RESEPI AYAM GORENG KETUMBAR

resepi ayam goreng ketumbar

Bahan-bahan:

  • 1 cawan biji ketumbar
  • Ayam
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu makan tepung beras
  • Garam
  • Serbuk perasa

Bahan-bahan kisar:

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, tumbuk kasar biji ketumbar.

2. Kemudian, satukan ayam, tepung jagung, tepung beras, garam, serbuk perasa, biji ketumbar yang telah ditumbuk kasar dan bahan kisar dalam bekas.

3. Selepas itu, gaul sebati dan perap selama 30 minit.

4. Seterusnya, panaskan minyak masak.

5. Akhir sekali, goreng sampai ayam masak dan garing, kemudian angkat dan toskan. Siap untuk dihidang!

resepi ayam goreng ketumbar

Aroamnya yang harum dan kaya dengan rempah membuatkan Ayam Goreng Ketumbar disukai ramai. Selain itu, isi ayam yang lembut bersama bahagian luar yang garing boleh buat selera terangkat.

Selamat mencuba!

Sumber: Farah_Hanani_Azalan

Baca juga: Ayam Goreng Pandan Wangi Semerbak, Sampai Jiran Sebelah Boleh Bau

The post Resepi Ayam Goreng Ketumbar Beraroma, Rangup & Wangi Bukan Main Lagi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan