Kuih Talam Gula Merah Versi Mini Cukup Lemak Manis, Sekali Kukus Dapat 50 Biji!

Imej
https://ift.tt/1sjtp6W Kuih Talam Gula Merah merupakan antara kuih klasik yang sangat nostalgia. Jika teringin makan, anda boleh cuba buat di rumah dengan resipi lengkap langkah demi langkah ini. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu bahagian bawahnya yang manis dan beraroma gula merah, manakala bahagian atasnya lemak masin daripada santan pekat. Roshima Ibrahim Shima telah kongsikan resipi kuih Talam Gula Merah di Facebook yang bukan saja sedap, malah boleh dapat sampai 50 biji dengan acuan lompang. Jom kita cuba! Baca juga: Tepung Talam Pandan Paling Lembut, Nak Permukaan Licin Kena Tapis Bahan ‘Ini’ RESIPI KUIH TALAM GULA MERAH Bahan A (bahagian bawah): 2 cawan air gula (hasil dari campuran 1 cawan gula merah dan 1 cawan gula pasir, dimasak bersama 2 cawan air, kemudian tapis) 3 cawan tepung gandum 4 cawan santan cair (daripada 1 ½ biji kelapa ) Bahan B (bahagian atas): 4 cawan santan pekat (daripada 1 ½ biji kelapa) 1 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung jagung...

Cara Simpan Kunyit Hidup Agar Tahan Lama & Tak Kecut, Berbulan Pun Masih Elok!

https://ift.tt/LNsa3Kp

kunyit hidup

Kunyit hidup adalah antara bahan penting dalam banyak masakan, tetapi masalah biasa yang sering berlaku ialah kunyit cepat kecut atau kering bila disimpan terlalu lama dalam peti sejuk. Sebenarnya, ada cara mudah dan berkesan untuk pastikan kunyit kekal segar walaupun disimpan berbulan-bulan.

Dengan teknik simpanan yang betul, kunyit bukan saja kekal segar malah warnanya juga tetap cantik dan baunya masih kuat. Kaedah menyimpan ini sangat mudah dan tidak memerlukan banyak kos atau masa.

Baca juga: Cara Simpan Serai Tahan Lebih Lama, Berbulan-Bulan Masih Harum & Segar!

CARA SIMPAN KUNYIT HIDUP AGAR TAHAN LAMA & TAK KECUT

kunyit hidup

Berikut adalah langkah-langkahnya:

Cara-caranya:

  1. Bersihkan kunyit hidup yang baru dibeli dengan membuang kotoran atau tanah yang melekat. Tidak perlu mengupas kulitnya, cukup sekadar membersihkan permukaan.
  2. Masukkan kunyit ke dalam bekas bertutup yang bersih.
  3. Isikan air bersih ke dalam bekas sehingga menutupi semua kunyit. Pastikan air yang digunakan adalah air bertapis atau air masak untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria.
  4. Tutup bekas dengan rapat dan simpan di dalam peti sejuk (chiller).
  5. Tukar air setiap dua minggu sekali bagi memastikan kunyit kekal segar dan tidak berbau.

Dengan cara ini, kunyit hidup akan tahan lebih lama, kekal keras dan tidak mudah kecut. Tip ini sangat praktikal untuk memastikan stok bahan dapur sentiasa dalam keadaan terbaik, terutamanya bagi yang jarang menggunakan kunyit dalam jumlah banyak.

Sumber: KU Nor Ashikin

Baca juga: Tip Simpan Petai Supaya Tahan Lama, Lebih Setahun Pun Masih ‘Fresh’!

The post Cara Simpan Kunyit Hidup Agar Tahan Lama & Tak Kecut, Berbulan Pun Masih Elok! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan