Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Cara Buat Kek Batik Klasik, Resipi Tanpa Telur & Tepung Tapi Lembut Bila Digigit

https://ift.tt/3PTSMvl

resepi kek batik sedap

Kalau anda tengah mencari resepi kek batik sedap yang mudah dan confirm menjadi, wajib cuba resipi di bawah ini. Menariknya, resipi ini tidak menggunakan telur dan tepung langsung! Teksturnya lembut, tidak melekit dan rasa coklatnya memang padu.

Kek batik memang antara pencuci mulut klasik kegemaran ramai. Bahan-bahannya pun senang, tetapi hasilnya tetap memuaskan hati. Sesuai sangat untuk minum petang, jamuan atau sebagai pencuci mulut selepas makan.

Baca juga: Resipi Kek Kukus Guna 3 Bahan, Hasilnya Memang Lembut & Gebu!

RESEPI KEK BATIK SEDAP DAN LEMBUT

resepi kek batik sedap

Bahan-bahan:

  • 1 ketul mentega
  • 1 cawan coklat coins
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 kotak kecil whipping cream
  • 400g biskut Merry

Cara membuat:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam kuali, kecuali biskut Merry.
  2. Pasang api dan kacau perlahan-lahan sehingga semua bahan menjadi pekat dan berkilat.
  3. Kemudian, masukkan biskut Merry yang telah dipatah-patahkan kasar dan gaul rata.
  4. Bila adunan sudah tidak melekat pada spatula, tuang ke dalam loyang.
  5. Tekan adunan hingga padat supaya kek batik nanti lebih kemas dan cantik apabila dipotong.
  6. Simpan dalam peti sejuk (chiller) semalaman.
  7. Keesokan harinya, keluarkan dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik selama beberapa minit sebelum dipotong.

Sumber: Moeira&Johnson

Baca juga: Resipi Kek Coklat Mousse, Tekstur Lembut & Creamy Macam Makan Aiskrim!

The post Cara Buat Kek Batik Klasik, Resipi Tanpa Telur & Tepung Tapi Lembut Bila Digigit appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan