Cara Buat Kek Batik Klasik, Resipi Tanpa Telur & Tepung Tapi Lembut Bila Digigit
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau anda tengah mencari resepi kek batik sedap yang mudah dan confirm menjadi, wajib cuba resipi di bawah ini. Menariknya, resipi ini tidak menggunakan telur dan tepung langsung! Teksturnya lembut, tidak melekit dan rasa coklatnya memang padu.
Kek batik memang antara pencuci mulut klasik kegemaran ramai. Bahan-bahannya pun senang, tetapi hasilnya tetap memuaskan hati. Sesuai sangat untuk minum petang, jamuan atau sebagai pencuci mulut selepas makan.
Baca juga: Resipi Kek Kukus Guna 3 Bahan, Hasilnya Memang Lembut & Gebu!
RESEPI KEK BATIK SEDAP DAN LEMBUT
Bahan-bahan:
- 1 ketul mentega
- 1 cawan coklat coins
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 kotak kecil whipping cream
- 400g biskut Merry
Cara membuat:
- Masukkan semua bahan ke dalam kuali, kecuali biskut Merry.
- Pasang api dan kacau perlahan-lahan sehingga semua bahan menjadi pekat dan berkilat.
- Kemudian, masukkan biskut Merry yang telah dipatah-patahkan kasar dan gaul rata.
- Bila adunan sudah tidak melekat pada spatula, tuang ke dalam loyang.
- Tekan adunan hingga padat supaya kek batik nanti lebih kemas dan cantik apabila dipotong.
- Simpan dalam peti sejuk (chiller) semalaman.
- Keesokan harinya, keluarkan dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik selama beberapa minit sebelum dipotong.
Sumber: Moeira&Johnson
Baca juga: Resipi Kek Coklat Mousse, Tekstur Lembut & Creamy Macam Makan Aiskrim!
The post Cara Buat Kek Batik Klasik, Resipi Tanpa Telur & Tepung Tapi Lembut Bila Digigit appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan