Resipi Sambal Kering Tongkeng Ayam ‘Padu’, Nikmatnya Sampai Orang Cuit Pun Tak Sedar!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau sebut tongkeng ayam, mesti ramai yang terbayang-bayang betapa sedapnya bila digoreng rangup atau dimasak sambal. Walaupun kecil, bahagian ini memang penuh rasa, juicy dan cukup padu.
Hari ini MyResipi nak kongsikan satu resipi simple tapi power iaitu Sambal Kering Tongkeng Ayam. Resipi ini memang sesuai untuk peminat makanan pedas dan berlemak. Kalau buat makan dengan nasi putih panas-panas, memang boleh bertambah dua, tiga pinggan tanpa sedar!
Yang menariknya, resipi ini bukan hanya boleh guna tongkeng ayam saja. Nak pakai bahagian ayam lain atau ikan pun boleh, ikut selera masing-masing. Cara masak dia pun sangat senang, tak perlu banyak bahan dan tak ambil masa lama pun.
Baca juga: Resipi Sup Kaki Ayam Tanpa Tumis, Ada ‘Petua’ Kalau Nak Lagi Sedap!
RESIPI SAMBAL KERING TONGKENG AYAM
Bahan-bahan:
- Tongkeng ayam (montot ayam)
- Segenggam cili kering
- 4 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci kunyit hidup
- 2 sudu minyak masak
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Cuka atau asam keping
Cara memasak:
- Gaulkan bontot ayam dengan kunyit hidup dan garam hingga sebati. Gorengkan dalam minyak yang sedikit. (Jangan risau, masa goreng nanti tongkeng akan keluarkan minyak sendiri.) Bila sudah masak, angkat dan ketepikan.
- Kisar kering cili kering, 2 biji bawang besar, bawang putih dan kunyit hidup. Kemudian masukkan ke dalam kuali dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan gula, garam dan cuka secukup rasa. Kemudian, masukkan 2 biji bawang besar yang dihiris tebal bersama bontot ayam tadi. Gaul rata supaya semua tongkeng bersalut sambal dengan sekata.
- Siap! Boleh terus angkat dan hidangkan.
Nota: Resipi ini juga boleh digunakan untuk bahagian ayam lain atau ikan. Selamat mencuba!
Sumber: Yasmin Dayanti Fami
Baca juga: Cara Rebus Kaki Ayam Agar Hilang Segala Bau Hanyir, Barulah Berselera Nak Makan!
The post Resipi Sambal Kering Tongkeng Ayam ‘Padu’, Nikmatnya Sampai Orang Cuit Pun Tak Sedar! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan