Resipi Pengat Bebola Durian, Rasa Lemak Manis Sampai Licin Semangkuk

Imej
https://ift.tt/qpc9osv Musim durian memang saat paling dinantikan oleh penggemarnya. Selain dimakan begitu saja, isi durian boleh dijadikan pelbagai pencuci mulut seperti Pengat Bebola Durian . Pengat Bebola Durian merupakan gabungan doh bebola pulut berinti isi durian yang direbus dan dihidang bersama kuah santan manis beraroma pandan. Resipi Pengat Bebola Durian yang dikongsikan oleh Azlida Harun di Facebook ini bukan saja sedap, malah cukup mudah disediakan di rumah. Jom kita cuba! Baca juga: 10 Jenis Durian Di Malaysia Yang Popular, No. 5 Tu Ramai Yang Suka! RESIPI PENGAT BEBOLA DURIAN Bahan untuk bebola durian: Isi durian Tepung pulut Bahan untuk kuah pengat: Santan pekat Gula melaka Secubit garam Daun pandan Cara-cara membuat bebola durian: 1. Ambil isi durian yang telah dibuang bijinya, kemudian lenyekkan menggunakan sudu atau tangan bersih. 2. Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit ke dalam isi durian yang telah dilenyek. Gaulkan sampai jadi doh yang...

Resipi Sotong Ketuk Serai Kuah Hitam, Lauk Mudah Dimasak & Buat Makan Berselera!

https://ift.tt/qaBCyR0

resepi sotong masak hitam

Kalau cakap pasal lauk sotong, mesti ramai terus terbayang sotong goreng kunyit, sotong sambal atau sotong masak lemak kan? Tapi sebenarnya, ada satu lagi menu klasik yang makin jarang kita jumpa iaitu Resepi Sotong Masak Hitam.

Menu ini dimasak dengan serai dan bawang. Kuahnya pekat berwarna gelap dan ada rasa manis semula jadi daripada dakwat sotong. Resipi ini juga cukup mudah dan tak perlukan banyak bahan pun. Tak perlu tumis, cuma masukkan semua bahan dan biar mendidih atas dapur.

Aroma serai yang wangi bila bergabung dengan bawang memang buat kita tak sabar nak makan. Kuahnya yang hitam dan sedikit likat pula sangat padu bila dimakan panas-panas dengan nasi putih. Nampak saja simple, tapi rasa dia memang lain macam!

Jom cuba sendiri resepi sotong ketuk serai kuah hitam ini di rumah. Confirm licin pinggan!

Baca juga: Resipi Sotong Masak Kicap Pedas ‘Gebu’ Elok, Ikut Teknik Ini Tak Kecut & Tak Liat!

RESEPI SOTONG MASAK HITAM

resepi sotong masak hitam

Bahan-bahan:

  • 500 gram sotong kecil
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • 2 biji bawang merah (dihiris halus)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 gelas air
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Bersihkan sotong dengan teliti. Jangan buang dakwat hitamnya kerana ia akan menambahkan rasa manis semula jadi pada kuah.
  2. Ketuk bawang putih dan serai. Hiris bawang merah, kemudian masukkan semuanya ke dalam sotong yang telah dibersihkan.
  3. Tambahkan satu gelas air. Tidak perlu banyak kerana sotong akan mengeluarkan airnya sendiri semasa dimasak. Jika terlalu banyak air, kuah akan menjadi terlalu cair dan kurang sedap.
  4. Masak hingga mendidih. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  5. Siap untuk dihidang. Hidangan ini hanya mengambil masa kira-kira 20 minit untuk disediakan.

Sumber: Cheyah Saripuddin

Baca juga: Resepi Sotong Goreng Tepung Tak Lari, Teknik Ini Dapat Rangup Sempurna!

The post Resipi Sotong Ketuk Serai Kuah Hitam, Lauk Mudah Dimasak & Buat Makan Berselera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan