Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Lelaki Ini Kongsi Cara Buat Telur Dadar Tembam, Kembang Molek Kejadiannya

https://ift.tt/iyzkhrf

cara membuat telur dadar

Sesiapa pun pasti seronok jika dapat makan Telur Dadar yang gebu bersama nasi putih. Jadi, kami nak kongsikan tentang cara membuat Telur Dadar yang tebal dan puas dimakan.

Nak lebih menarik, Telur Dadar boleh juga dimakan begitu saja dengan menjadikannya seperti telur gulung. Selain itu, ia boleh dijadikan sampingan kepada nasi goreng.

Kami baru saja dapat tahu terdapat cara buat Telur Dadar yang menarik untuk hasilnya jadi tebal dan kembang dikongsikan oleh Wan LuQman di Facebook.

Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Buat Telur Mata Kerbau, Ramai Cuba Dan Menjadi!

CARA MEMBUAT TELUR DADAR

cara membuat telur dadar

Bahan-bahan:

  • Telur
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Air

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, campurkan telur, garam, ajinomoto dan sedikit air.

2. Selepas itu, pukul adunan sekuatnya dengan menggunakan garfu dalam mangkuk melengkung.

3. Kemudian, sengetkan mangkuk dan pukul selaju yang mungkin selama 15 saat.

4. Seterusnya, panaskan minyak dan pastikan jangan terlalu banyak atau sedikit supaya ia kembang molek.

5. Setelah telur dadar kembang elok, boleh terbalikkan dan goreng seperti biasa. Siap untuk dihidang!

cara membuat telur dadar

Jika dilihat betul-betul, hasilnya lebih kurang sama seperti yang biasa dibuat di kedai makan. Selepas tahu cara membuat Telur Dadar ini, bolehlah hidangkan untuk keluarga di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Wan LuQman

Baca juga: Rahsia Telur Dadar Tebal Dan Gebu Molek, Wajib Letak Bahan ‘Ini’ Semasa Buat!

The post Lelaki Ini Kongsi Cara Buat Telur Dadar Tembam, Kembang Molek Kejadiannya appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan