Langkau ke kandungan utama

Resipi Udang Berlado Yang Memikat Selera, Masak Cara Ini Barulah Tak Kecut Dan Isi Lembut!

Imej
https://ift.tt/monXV1O Jom cuba resipi udang berlado ini. Biasanya kita masak ayam atau ikan keli berlado, tapi kali ini tukar kepada udang. Rasanya memang lain daripada yang lain, dijamin memikat hati! Pedas, wangi dan cukup rasa untuk makan dengan nasi panas-panas. Jom kita tengok resipi di bawah untuk ketahui apakah bahan-bahan dan cara buat udang berlado yang sedap ini. Baca juga: Resipi Udang Nestum Yang Menjadi Kegemaran Ramai, Ratah Saja Pun Sedap! RESEPI UDANG BERLADO Bahan-bahan: Segenggam cili padi merah + hijau 2 biji bawang merah besar 4 ulas bawang putih 3 helai daun limau purut 1 sudu kecil serbuk kunyit Gula dan garam secukup rasa 500g udang (dibersihkan) 1 biji bawang merah tambahan (dihiris) Cara memasak: Satukan cili padi, bawang merah besar, bawang putih dan sedikit air. Kisar sehingga halus. Jangan campur daun limau purut dalam blender. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Tumis bahan yang diblend hingga pecah minyak dan wangi. Masukkan da...

Resipi Sup Ekor Kuah Pekat & Daging Empuk, Sekali Hirup Kuah Terus Nak Tambah Nasi!

https://ift.tt/rvNxuQk

resepi sup ekor

Sebenarnya ada banyak jenis resepi sup ekor yang boleh dicuba mengikut selera masing-masing, sama ada gaya mamak, siam atau sup biasa.

Namun hari ini, MyResipi ingin kongsikan resipi sup ekor versi ringkas tetapi sangat sedap yang dikongsikan oleh Puan Ameen Fami.

Menurut beliau, anak-anak memang suka menu ini dan makan berselera sampai bertambah nasi.

Jika anda ingin mencubanya, jom teruskan membaca resipi penuh di bawah untuk melihat bahan-bahan yang diperlukan serta cara penyediaannya.

Baca juga: Resipi Bihun Sup Utara Terpaling ‘Kick’, Sedapnya Tak Jumpa Dekat Tempat Lain!

RESEPI SUP EKOR

resepi sup ekor

Bahan-bahan:

  • 1 paket ekor lembu frozen
  • 2 cawan air
  • ½ biji bawang besar (dihiris)
  • 1 biji tomato (dipotong 4)
  • ½ batang lobak merah (dipotong dadu sederhana besar)
  • 4 ulas bawang putih (dititik)
  • Sedikit halia (dititik)
  • Daun sup & batang daun sup
  • ½ sudu minyak masak
  • Serbuk perasa secukupnya
  • 2 sudu cuka
  • 2 sudu kicap sotong

Cara memasak:

  1. Cuci ekor lembu hingga bersih dan masukkan ke dalam periuk.
  2. Tambahkan 2 cawan air.
  3. Masukkan bawang besar, tomato, lobak merah, bawang putih, halia serta daun sup.
  4. Tuangkan minyak masak, serbuk perasa, cuka dan kicap sotong. Kacau rata dan biarkan sehingga ekor empuk dan kuah meresap.
  5. Setelah masak, taburkan daun sup dan bawang goreng sebagai hiasan.
  6. Untuk rasa lebih padu, makan bersama sambal kicap cili. Memang marbeles!

Tip: 

  • Rasa akhir terpulang pada selera masing-masing. Kalau suka masam, boleh tambah sedikit cuka.
  • Jika nak cepat empuk, gunakan pressure cooker.

Sumber: Ameen Fami

Baca juga: Cara Buat Mee Wantan Kicap & Dumpling Sup, Resipi Lengkap Dengan Bahan Sampingan Lain!

The post Resipi Sup Ekor Kuah Pekat & Daging Empuk, Sekali Hirup Kuah Terus Nak Tambah Nasi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan