Jom Masak Sendiri Ayam Rose, Menu Kenduri ‘Legend’ Yang Buat Ramai Terliur!
https://ift.tt/nBZaKJm Orang dulu-dulu kalau buat majlis kenduri, memang tak sah kalau tak ada aktiviti ‘rewang’ masak ramai-ramai. Antara menu yang paling dinantikan dan wajib dimasak adalah ayam rose. Bau aromanya sahaja sudah cukup untuk buat perut berkeroncong, apatah lagi bila nampak kuahnya yang merah pekat dan berkilat itu, memang boleh kecur liur dibuatnya. Sekali-sekala kalau dapat buat sendiri di rumah untuk hidangan keluarga pada hujung minggu, memang boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya. Tak tunggu kenduri kalau teringin nak makan. Baca juga: Tip Kari Ayam Ekstra ‘Kick’ & Wangi, Rupanya Kena Tambah 1 Bahan Rahsia Ini RESEPI AYAM ROSE Bahan-bahan: 1 ekor ayam (dibersihkan dan digoreng terlebih dahulu) 1 genggam cabai kering (direbus dan ditoskan) 2 batang serai 8 ulas bawang merah 4 ulas bawang putih 1 inci halia 1 tin sup tomato Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga) Minyak masak secukupnya untuk menumis Garam, gula dan...


Ulasan
Catat Ulasan