Langkau ke kandungan utama

Resipi Kek Minyak Masak Terlajak Senang, Tanpa Guna Mentega Pun Tetap Naik Gebu

Imej
https://ift.tt/r3GuC7a Nampak macam kek butter, tapi sebenarnya ini adalah kek minyak masak. Ia sangat mudah, cepat disediakan dan tetap gebu walaupun tanpa mentega. Selain itu, kek ini juga boleh diubah suai mengikut cita rasa, contohnya menambah parutan kulit oren, esen vanila atau sedikit koko untuk variasi rasa. Baca juga: Resipi Kek Pisang Coklat Guna Blender, Nak Hasil Lembut & Gebu Ada Petuanya RESEPI KEK MINYAK MASAK Bahan-bahan: 4 biji telur gred D ½ cawan gula perang ⅓ cawan susu pekat ½ cawan minyak masak 1 sudu kecil esen vanila (boleh diganti dengan 1 sudu kecil parutan kulit oren) 2 cubit garam 1 cawan tepung gandum ½ sudu kecil baking powder Cara-cara memasak: Pukul telur dan gula hingga kembang dan ringan. Masukkan susu pekat, minyak, parutan kulit oren (atau esen vanila) dan garam. Pukul sebati. Ayak tepung dan baking powder dua kali, kemudian masukkan ke dalam bahan basah. Gaul sebentar sehingga sebati. Hentak adunan dalam loyang 3–4 kali un...

Resepi Apam Nasi Mudah Tanpa Tepung Gandum, Hasil Lembut Dan Gebu!

https://ift.tt/7ftjVU5

resepi apam nasi mudah

Siapa sangka lebihan nasi di dapur boleh bertukar menjadi hidangan yang lembut dan gebu? Walaupun tanpa tepung gandum, anda boleh buat resepi Apam Nasi mudah yang sedap.

Apam Nasi ialah sejenis kuih tradisional Melayu yang dibuat menggunakan nasi putih sebagai bahan utama, biasanya dikisar bersama air, gula dan bahan penaik seperti yis.

Baru-baru ini, Nitaharry berkongsi resepi Apam Nasi mudah menggunakan beberapa bahan asas tanpa tepung gandum dengan menggunakan tepung beras sebagai ganti. Jom kita cuba!

Baca juga: Jemput Jemput Nasi Gebu, Baru Makan Sebiji Dah Rasa Susah Nak Berhenti!

RESEPI APAM NASI MUDAH

resepi apam nasi mudah

Bahan-bahan:

  • 1 cawan nasi
  • 1 cawan tepung beras
  • ½ cawan gula (boleh tambah hingga ¾ cawan jika suka lebih manis)
  • 1 sudu besar yis
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1½ cawan air

Cara-cara memasak:

1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.

2. Peram adunan sehingga naik dan berbuih.

3. Tuang ke dalam acuan yang disapu minyak.

4. Kukus hingga masak dan gebu.

*Tip: Pastikan air kukusan betul-betul panas sebelum mengukus untuk hasil apam yang cantik hasilnya.

resepi apam nasi mudah

Daripada nasi biasa, terhasil kuih yang lembut dan menyenangkan, cukup untuk menceriakan waktu sarapan atau minum petang bersama keluarga tersayang.

Resepi Apam Nasi ini sesuai untuk mereka yang sukakan kuih tradisional. Kalau ada nasi semalam di dapur, inilah masanya untuk cuba buat sendiri di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Nitaharry

Baca juga: Cara Buat Kuih Apam Gula Hangus Versi Mini, Hasilnya Gebu Luar Biasa!

The post Resepi Apam Nasi Mudah Tanpa Tepung Gandum, Hasil Lembut Dan Gebu! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan