https://ift.tt/NkrgWwL Resipi cucur udang lembut dan gebu ini menggunakan bahan-bahan ringkas saja tetapi tetap menghasilkan cucur yang bulat dan tidak terlalu berminyak. Namun, tidak semua orang pandai membentuk cucur dengan sempurna. Ada yang hasilnya leper atau mudah menyerap minyak. Oleh itu, dalam artikel ini, kami kongsikan beberapa petua berguna untuk memastikan cucur anda menjadi lembut, gebu dan cantik bulat. Baca juga: Resipi Cekodok Pisang Rangup & Tak Berminyak, Rahsianya Kena Guna Tepung ‘Ini! RESIPI CUCUR UDANG LEMBUT DAN GEBU Bahan-bahan cucur udang: 10 sudu besar tepung gandum Udang secukupnya 1 sudu yis 1 biji telur Gula secukup rasa Garam secukup rasa Air suam (agak-agak) Kucai , tauge dan lobak (dicincang halus) Cara buat cucur udang: Campurkan tepung, yis, gula, garam, telur dan air suam. Kacau hingga sebati. Masukkan udang, kucai, tauge dan lobak. Gaul rata. Perapkan seketika selama 1/2 jam (30 minit). Panaskan minyak dalam kuali. Ambil ...
Resipi Udang Goreng Masak Ala Thai ‘Padu’, Sekali Rasa Gerenti Masak Selalu
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/kjGwn3S

Dalam artikel kali ini, kami akan kongsikan resepi udang ala Thai yang menggunakan bahan-bahan yang ringkas tetapi rasanya cukup padu.
Jika anda alahan kepada makanan laut, boleh saja gantikan dengan lauk ayam atau ikan. Rasanya tetap sedap dan menyelerakan!
Baca juga: Cara Masak Kari Udang Yang Pekat Dan Wangi, Punyalah Sedap Sampai Teringat-Ingat!
RESEPI UDANG ALA THAI

Bahan-bahan:
- Udang
- Garam
- Serbuk kunyit
Bahan kisar kasar:
- 1 biji bawang besar
- 6 ulas bawang putih
- 5 batang cili merah (cili hidup)
- 5 biji cili padi merah (boleh tambah jika suka pedas)
- 3 tangkai daun ketumbar
Bahan sos:
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos ikan
- 2 sudu besar air limau
Cara memasak:
- Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan sos tiram dan sos cili, tumis sekejap hingga sebati.
- Masukkan udang yang telah digoreng dengan lumuran serbuk kunyit dan garam.
- Tambahkan air limau dan sos ikan. Tidak perlu tambah garam kerana sos tiram dan sos ikan sudah memberi rasa masin yang seimbang.
- Kacau sehingga semua bahan masak sekata.
- Siap untuk dihidangkan!
Info: Jika alah kepada makanan laut, boleh gantikan udang dengan ayam atau ikan.
Sumber: Nida Mohamad
Baca juga: Wanita Ini Kongsi Cara Buat Sarang Telur Dalam Resipi Udang Goreng Butter, Hasilnya Cantik Berjurai!
The post Resipi Udang Goreng Masak Ala Thai ‘Padu’, Sekali Rasa Gerenti Masak Selalu appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
UNTUK TEMPAHAN
Catatan popular daripada blog ini
Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!
https://ift.tt/xXcnhIU Nasi impit dan sate tak lengkap dihidangkan tanpa kuah kacang. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuah Kacang sedap yang hasilnya mampu membuatkan selera anda terangkat. Kuah Kacang merupakan sos atau kuah yang diperbuat daripada kacang tanah, biasanya digoreng atau disangai dahulu, kemudian dikisar dan dimasak bersama bahan-bahan lain. Kami terjumpa perkongsian oleh Ibu Ayyash di Lemon8 tentang cara buat Kuah Kacang yang diperoleh daripada jirannya yang berniaga sate lebih 35 tahun. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Bakar Sate Ayam Paling Mudah Guna Oven, Tengok Hasilnya Memang Berbaloi RESEPI KUAH KACANG SEDAP Bahan-bahan: 3 hingga 4 biji bawang merah besar* 5 ulas bawang putih * ½ inci halia * 20 tangkai cili kering* 2cm asam keping ¼ gula merah 200g kacang 1 batang serai 100g daging segar Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, goreng kacang tanah sampai masak, angkat dan letak tepi. 2. Selepas itu, goreng bahan bertanda (*) dan angkat setela...
Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!
https://ift.tt/CchOEKS Dalam banyak-banyak hidangan ringkas untuk jamuan, ramai yang suka resepi Roti Jala simple. Bukan saja mudah dibuat, malah bahannya pun tak berapa banyak diperlukan. Roti Jala merupakan antara makanan tradisional Melayu yang popular di Malaysia, terutamanya ketika kenduri. Ia dinamakan sedemikian kerana bentuknya menyerupai jala atau jaring. Selalu nampak orang lain buat, jadi kali ini kami nak ajak anda cuba sendiri resepi Roti Jala simple yang dikongsikan oleh Suzana Nurkasih di Facebook. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Kari Ayam Bangladesh Simple Tanpa Santan, 3 Langkah Saja Dah Siap! RESEPI ROTI JALA SIMPLE Bahan-bahan: 1kg tepung gandum 3 biji telur 1 santan kotak saiz kecil 2 sudu besar minyak masak Air secukupnya Sedikit kunyit Sedikit garam 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, bancuh semua bahan di atas dalam besen besar sampai sedikit pekat. 2. Semasa kisar nanti, tambah air dan lihat pusaran air sebesar ibu jari. ...
Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan
https://ift.tt/hpAYbX5 Resepi kuah lontong ini dijamin sedap, walaupun anda mencubanya untuk pertama kali. Bukan itu saja, anda juga boleh menggunakan resipi untuk jualan. Selain itu, resipi ini sesuai untuk 10 hingga 12 orang makan, jadi anda tidak perlu risau tentang sukatan bahan. Cuma ikut langkah-langkah mudah dalam resipi ini! Baca juga: Jom Masak Kuetiau Thng Untuk Rumah Terbuka, Pasti Tetamu Puji Tak Henti! RESEPI KUAH LONTONG SEDAP Bahan A: Kobis bulat (dipotong) Kacang buncis (dipotong serong) Lobak (dipotong bulat) 5 biji cili api merah untuk penyeri Bahan B: 1 pek pucuk paku + suun 1 pek tempe (digoreng) 1 pek tauhu (digoreng) 250ml santan (2 kotak) 1 liter air Bahan tumisan: Ikan bilis 1 sudu kecil serbuk kunyit 1 sudu besar bawang besar (dikisar) 1 sudu besar cili kering (dikisar) Minyak untuk menumis Cara-cara: Tumiskan ikan bilis, serbuk kunyit, bawang besar dan cili kering. Setelah tumisan naik aroma, masukkan semua bahan A dan B. Bi...
Ulasan
Catat Ulasan