Resipi Cucur Udang Lembut Dan Gebu, Ini Tip Mudah Supaya Bulat Elok Waktu Goreng!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Resipi cucur udang lembut dan gebu ini menggunakan bahan-bahan ringkas saja tetapi tetap menghasilkan cucur yang bulat dan tidak terlalu berminyak.
Namun, tidak semua orang pandai membentuk cucur dengan sempurna. Ada yang hasilnya leper atau mudah menyerap minyak.
Oleh itu, dalam artikel ini, kami kongsikan beberapa petua berguna untuk memastikan cucur anda menjadi lembut, gebu dan cantik bulat.
Baca juga: Resipi Cekodok Pisang Rangup & Tak Berminyak, Rahsianya Kena Guna Tepung ‘Ini!
RESIPI CUCUR UDANG LEMBUT DAN GEBU

Bahan-bahan cucur udang:
- 10 sudu besar tepung gandum
- Udang secukupnya
- 1 sudu yis
- 1 biji telur
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Air suam (agak-agak)
- Kucai, tauge dan lobak (dicincang halus)
Cara buat cucur udang:
- Campurkan tepung, yis, gula, garam, telur dan air suam. Kacau hingga sebati.
- Masukkan udang, kucai, tauge dan lobak. Gaul rata.
- Perapkan seketika selama 1/2 jam (30 minit).
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Ambil sedikit adunan dengan senduk dan goreng hingga kekuningan.
- Angkat dan tos minyak. Sedia untuk dihidangkan bersama sos pencicah.
Bahan-bahan sos pencicah:
- 2 biji cili hidup merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu kecil tepung jagung (untuk memekatkan sos)
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
Cara buat sos pencicah:
- Kisar cili hidup dan bawang putih hingga hancur.
- Masak bahan kisar dalam kuali, kemudian tambahkan gula dan garam mengikut cita rasa.
- Campurkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos. Kacau hingga sebati dan pekat.
- Angkat dan sedia untuk dicicah dengan cucur udang.
Sumber: Haziatul Azuma
Baca juga: Resipi Cekodok Kampung ‘Style’ Mak-Mak Buat, Dah Makan Banyak Pun Tak Puas!
The post Resipi Cucur Udang Lembut Dan Gebu, Ini Tip Mudah Supaya Bulat Elok Waktu Goreng! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan