Resipi Mihun Goreng Cili Padi, Bau Tumisan Yang Mengancam Buat Tak Sabar Nak Makan!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain

Kalau nak tahu cara memasak bihun yang cepat, simple tapi tetap sedap, resipi bihun goreng cili padi ini memang patut dicuba. Gabungan cili padi, bawang dan ikan bilis yang ditumis wangi memang buat perut terus rasa lapar.
Resipi ni juga antara menu paling senang nak masak bila tak ada idea nak masak apa. Tak perlu bahan mahal, cukup guna apa yang ada di dapur. Cukup perlukan tauhu, telur dan sayur pun dah cukup sedap.
Kalau suka rasa pedas yang ‘kick’ tapi masih ringan dan tak berat untuk makan waktu pagi atau malam, resipi ini memang kena dengan selera ramai. Hidang panas-panas, confirm licin pinggan sebelum sempat sejuk!
Baca juga: Cara Basuh Kuetiau Supaya Tak Lembik Dan Melekat, Barulah ‘Perfect’ Kejadiannya!
CARA MEMASAK BIHUN GORENG CILI PADI

Bahan-bahan:
- Bihun (direndam hingga lembut)
- Cili padi
- Cili besar
- Bawang putih
- Bawang merah
- Ikan bilis
- Tauhu (digoreng dan dipotong)
- Telur
- Sayur pak choy (atau apa-apa sayur hijau)
- Garam dan serbuk perasa
- Minyak untuk menumis
Cara memasak:
- Kisar cili padi, cili besar, bawang putih dan bawang merah hingga halus.
- Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar bersama ikan bilis hingga naik bau dan sedikit garing.
- Masukkan telur, kacau hingga berketul.
- Masukkan bihun yang telah direndam lembut, gaul rata dengan bahan tumis.
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa mengikut cita rasa.
- Akhir sekali, masukkan tauhu dan sayur pak choy. Gaul hingga semua bahan sebati dan masak sempurna.
- Siap untuk dihidangkan!
Sumber: Roha Adrinna
Baca juga: Tip Telur Itik Cantik Tak Pecah Dalam Gulai Lemak, Hasilnya Cantik & Kuah Pun Pekat!
The post Resipi Mihun Goreng Cili Padi, Bau Tumisan Yang Mengancam Buat Tak Sabar Nak Makan! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan