Resipi Kuih Koci Labu Leleh, Versi Tanpa Bungkus Tapi Tetap Wangi Daun Pisang!
- Dapatkan pautan
 - X
 - E-mel
 - Apl Lain
 

Jom kita buat Kuih Koci Labu Leleh versi mudah iaitu tak perlu bungkus dengan daun pisang pun! Cukup lapik bawahnya dengan daun pisang supaya kekal ada aroma wangi tradisional.
Kuih ini antara resipi yang paling senang nak buat tapi hasilnya tetap sedap. Gabungan doh labu yang lembut, inti kelapa yang manis beraroma dan dadih santan yang cair leleh di atasnya, memang padu betul!
Walaupun tak dibalut daun pisang, versi ini tetap wangi dan lembut. Nak buat pun tak ambil masa lama. Sesuai sangat untuk minum petang atau hidangan pencuci mulut.
Baca juga: Resipi Sekaya Labu, Kuih Tradisional Yang Lemak Manis Dan Lembut Wangi!
RESEPI KUIH KOCI LABU LELEH

Resepi Inti Kelapa
Bahan-bahan:
- 1 biji kelapa parut
 - Gula merah secukupnya
 - Gula pasir secukupnya
 - 1 cawan air
 - Sedikit garam
 - Daun pandan
 - 3–4 sudu besar tepung gandum
 
Cara Penyediaan:
- Masak gula merah bersama secawan air dan daun pandan hingga larut, kemudian tapis.
 - Masukkan air gula ke dalam kuali bersama gula pasir, garam dan kelapa parut.
 - Masak hingga inti sedikit kering.
 - Akhir sekali, masukkan tepung gandum untuk memekatkan tekstur inti.
 - Gaul rata, tutup api dan biarkan sejuk sebelum digunakan sebagai inti.
 
Resepi Doh Kuih Koci
Bahan-bahan:
- 1 biji labu sederhana besar (Kupas kulit, potong kecil, basuh dan rebus hingga empuk. Letak sedikit garam, toskan dan biar sejuk. Lenyekkan.)
 - 1 paket tepung pulut
 - 3 sudu besar tepung gandum
 - 3 sudu besar santan kotak
 
Cara Penyediaan:
- Masukkan tepung pulut sedikit demi sedikit ke dalam labu yang telah dilenyek.
 - Tambahkan tepung gandum dan santan, gaul hingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
 - Ambil doh lebih kurang 30 gram, leperkan dan letakkan inti kelapa di tengah.
 - Bulatkan semula doh dengan kemas.
 - Panaskan air dalam periuk hingga mendidih, kemudian masukkan bebola koci.
 - Rebus hingga kuih timbul (tanda dah masak), kemudian angkat dan toskan.
 - Susun kuih dalam bekas yang dilapik daun pisang (contohnya 6 biji satu bekas).
 - Sedia untuk dituangkan dadih santan di atasnya.
 
Resepi Dadih Santan
Bahan-bahan:
- 1 kotak santan (200 ml) atau 1½ cawan santan pekat
 - 3 cawan air
 - 3 sudu besar tepung beras
 - 4 sudu besar gula
 - Sedikit garam
 
Cara Penyediaan:
- Satukan semua bahan dalam periuk.
 - Masak atas api perlahan hingga mendidih dan adunan menjadi pekat.
 - Bila siap, tuangkan perlahan-lahan di atas kuih koci yang telah disusun tadi.
 - Boleh terus dinikmati panas-panas atau disejukkan dahulu dalam peti ais untuk rasa lebih lembut dan leleh.
 
Sumber: Pn Habsah Ngah
Baca juga: Kuih Cara Manis Pandan Yang Lembut, Gebu Macam Resipi Mak Kita Dulu-Dulu!
The post Resipi Kuih Koci Labu Leleh, Versi Tanpa Bungkus Tapi Tetap Wangi Daun Pisang! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
 - X
 - E-mel
 - Apl Lain
 
Ulasan
Catat Ulasan