Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Nasi Impit Goreng Pedas Yang Pasti Sedap, Padu Sampai Tak Cukup Sepinggan!

Imej
https://ift.tt/fK6AaL3 Siapa sangka, nasi impit yang selalunya nampak biasa boleh jadi hidangan istimewa apabila digoreng pedas? Jika teringin makan, bolehlah buat resipi Nasi Impit Goreng Pedas . Resipi nasi impit goreng pedas sangat sesuai untuk mereka yang suka rasa pedas dan nak sesuatu yang cepat tapi mengenyangkan. Setelah cuba sekali, pasti nak buat lagi nanti. Anda boleh tengok cara memasaknya yang ditunjukkan oleh Aisha Shukor di Facebook. Walaupun nampak mudah, tapi hasilnya memang luar biasa sedap. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Impit Guna Plastik Aiskrim, Lebih Mudah Potong! RESIPI NASI IMPIT GORENG PEDAS Bahan-bahan: Nasi impit (dipotong dadu kecil, pastikan betul-betul sejuk) Segenggam ikan bilis (bahagi dua: satu digoreng, satu lagi dikisar) Cili api hijau besar ikut tahap kepedasan yang disukai Bawang besar dan bawang putih secukupnya 1 biji kiub pati ikan bilis Garam secukup rasa 3 biji telur Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, panaskan minya...

Rahsia Buat Pau Putih Melepak, Halus & Gebu Walau Tanpa Telur, Minyak Atau Marjerin!

https://ift.tt/UAoCy1p

pau gebu

Sebenarnya tak susah pun nak buat pau gebu yang putih melepak, halus dan lembut tanpa guna telur, minyak dan marjerin.

Walaupun tanpa bahan tersebut, pau tetap jadi gebu dan lembut elok! Yang pemting, ada teknik uli yang perlu dilakukan.

Kalau nak tahu apakah rahsianya, jom baca perkongsian resipi lengkap yang dikongsikan oleh Puan Nourel Hueda di bawah.

Baca juga: Resipi Coklat Puff Guna 3 Bahan, Rangup Di Luar Dan Coklat Leleh di Dalam!

RESEPI PAU GEBU, HALUS DAN PUTIH MELEPAK

pau gebu

Bahan-bahan:

  • 1 kg tepung pau
  • 11 g yis kering (1 paket)
  • 2 sudu besar double action baking powder
  • 4 sudu besar shortening
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 cawan air + 1 sudu cuka (masukkan sedikit demi sedikit semasa menguli)

Cara-cara:

  1. Satukan semua bahan kering dalam satu bekas dan gaul rata.
  2. Masukkan air bercampur cuka sedikit demi sedikit sambil uli.
  3. Uli doh seperti “basuh kain” – gosok dengan dua tangan sampai doh rasa lembut.
  4. Rehatkan doh selama 15 minit.
  5. Timbang dan bulatkan doh (saya buat setiap satu lebih kurang 45 g). Ulang sampai habis.
  6. Masukkan inti mengikut cita rasa (contohnya kacang merah, kaya, sambal bilis atau kelapa). Pastikan bentuknya kemas.
  7. Rehatkan doh berinti selama 5 minit supaya kembang.
  8. Panaskan kukusan sehingga air mendidih.
  9. Susun pau dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
  10. Tutup penutup pengukus dengan kain supaya wap air tidak menitis ke atas pau (kalau kena air, pau jadi mengerutu dan tak licin).
  11. Hasilnya, anda akan dapat pau putih, lembut, halus dan gebu walaupun tanpa guna telur, minyak atau marjerin. Sesuai untuk dibuat frozen dan dijual atau untuk makan sendiri dengan keluarga.

Sumber: Nourel Hueda

Baca juga: Rahsia Buat Garlic Bread Yang Sedap, Bau Harum Semerbak Sampai Satu Rumah!

The post Rahsia Buat Pau Putih Melepak, Halus & Gebu Walau Tanpa Telur, Minyak Atau Marjerin! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan