Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Roti Sardin Goreng Rangup, Sekali Gigit Memang Susah Nak Berhenti!

https://ift.tt/McOsupL

roti sardin goreng rangup

Pelbagai resipi boleh dibuat menggunakan roti. Ada orang suka cicah kari, ada juga yang suka sapu jem atau kaya, tapi kali ini jom cuba menu roti sardin goreng rangup di rumah.

Bukan setakat caranya mudah, malah bahannya juga ringkas. Apabila siap, memang jadi kudapan yang puas hati. Paling seronok, inti sardinnya boleh diolah mengikut citarasa.

Resipi roti sardin goreng rangup yang dikongsikan oleh Shafiqah Abd Razak di Facebook ini sesuai sangat dibuat untuk sarapan atau minum petang di rumah. Jom kita cuba!

Baca juga: Roti Telur Tanpa Minyak, Resipi Jimat & Mudah Buat Anak Kenyang Sampai Tengah Hari

RESIPI ROTI SARDIN GORENG RANGUP

roti sardin goreng rangup

Bahan-bahan:

  • 1 buku roti Gardenia (saiz pendek)
  • 1 tin besar sardin (buang tulang, goreng sekejap dan angkat)
  • Sedikit air asam jawa (anggaran secukupnya)
  • 1 biji bawang merah besar (dihiris)
  • Garam atau secukup rasa
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur ayam
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Air sejuk (anggaran secukupnya)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara membuat inti sardin:

1. Hancurkan ikan sardin yang sudah digoreng tadi (jangan terlalu lumat, biar kasar sikit).

2. Ambil sedikit saja sos sardin, masukkan bawang merah hiris, air asam jawa dan secukup rasa.

3. Gaul rata. jika suka pedas boleh tambah cili api.

Cara-cara membuat roti sardin:

1. Ambil sekeping roti, ratakan inti di atasnya (jangan terlalu nipis atau terlalu tebal). Tutup dengan sekeping lagi roti.

2. Potong roti menjadi bentuk segitiga. Ulang sampai habis.

3. Sediakan bancuhan tepung iaitu campurkan tepung gandum, telur, secukup rasa, serbuk kunyit dan air sejuk. Jangan terlalu pekat atau terlalu cair, kacau sampai sebati.

4. Celup roti berinti tadi ke dalam bancuhan tepung. Hati-hati supaya inti tak terkeluar.

5. Panaskan minyak dalam kuali, goreng roti sampai keemasan. Angkat dan toskan minyak. Siap untuk dinikmati!

Jika ada roti lebih kat rumah, jangan biarkan keras begitu saja. Jom cuba resipi roti sardin goreng rangup ini, pasti hasilnya rangup di luar dan lembut berintikan sardin di dalam.

Selamat mencuba!

Sumber: Shafiqah Abd Razak

Baca juga: Resepi Roti Sardin Gulung Tanpa Serap Minyak, Rangup Sampai Ke Petang!

The post Roti Sardin Goreng Rangup, Sekali Gigit Memang Susah Nak Berhenti! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan