Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Udang Buttermilk, Kuah Pekat Melekat & Bau Daun Kari Memikat Selera!

https://ift.tt/i7r96gA

resepi udang buttermilk

Kalau dah selalu masak ayam buttermilk, jom cuba resepi udang buttermilk pula. Cara memasaknya sama saja, yang berbeza adalah penggunan lauk.

Ramai yang suka masak menu buttermilk ini sebab rasa kuah lemak berkrim, sedikit pedas dengan aroma daun kari yang memikat.

Bila kuah yang pekat berlemak digandingkan dengan udang goreng rangup, memang buat kita tak berhenti menambah nasi. Tunggu apa lagi, jom cuba masak!

Baca juga: Petua Udang Rangup, Juicy & Warna Oren Menyala Cantik, Rahsianya Mudah Saja!

RESEPI UDANG BUTTERMILK

resepi udang buttermilk

Bahan A (udang goreng):

  • Udang (cuci bersih, buang antena dan kotoran)
  • Tepung jagung (secukupnya untuk salut udang)
  • Minyak (untuk menggoreng)

Bahan B (sos buttermilk):

  • ½ biji bawang holland (cincang halus)
  • 2 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 3 biji cili padi merah & hijau (hiris)
  • 3 tangkai daun kari
  • 50 gram butter
  • 1 tin susu cair
  • Garam & gula (secukup rasa)

Cara memasak:

  1. Salut udang dengan tepung jagung dan goreng sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan butter dalam kuali. Tumis bawang holland, bawang putih, cili padi dan daun kari hingga naik bau harum.
  3. Masukkan susu cair, perasakan dengan sedikit garam dan gula. Didihkan sekejap lebih kurang 1 minit.
  4. Curahkan kuah buttermilk ke atas udang goreng tadi.
  5. Siap untuk dihidangkan!

Sumber: Dahlia Ajja

Baca juga: Resipi Udang Nestum Yang Menjadi Kegemaran Ramai, Ratah Saja Pun Sedap!

The post Resipi Udang Buttermilk, Kuah Pekat Melekat & Bau Daun Kari Memikat Selera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan