Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Tempe Berlado, Lauk Ringkas Tapi Sedapnya Memang Membuka Selera!

https://ift.tt/iEy3wNT

resepi tempe goreng

Kalau tengah fikir nak masak lauk simple tapi tetap membuka selera, jom cuba resepi tempe goreng berlado yang dijamin buat anda tambah nasi.

Walaupun bahan-bahannya ringkas, kombinasi tempe dan kentang rangup dengan sambal pedas manis memang cukup ngam.

Baca juga: Resipi Tauhu Garam Cili Sedap & Mudah Dibuat, Makan Panas-Panas Memang Terangkat!

RESEPI TEMPE GORENG BERLADO

resepi tempe goreng

Bahan-bahan:

  • Tempe (dipotong ikut gaya kegemaran, digoreng dan ketepikan)
  • Kentang (dipotong ikut suka, digoreng dan ketepikan)

Bahan kisar (kering):

  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 batang cili merah
  • 10 batang cili padi (boleh kurang atau lebih ikut tahap pedas)
  • ½ biji tomato (jika tiada pun tak mengapa)

Bahan perasa:

  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya
  • Sedikit cuka atau asam keping
  • 1 sudu besar sos tiram

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak yang digunakan untuk menggoreng tempe dan kentang tadi.
  2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak serta naik bau wangi.
  3. Bila sambal dah sedikit garing, masukkan tempe dan kentang yang digoreng tadi. Gaul hingga sebati.
  4. Masukkan garam, gula, sos tiram dan cuka secukup rasa. Kacau rata dan biarkan seketika supaya semua bahan mesra dengan sambal.
  5. Bila dah cukup rasa, boleh tutup api dan hidangkan.

Sumber: Ameen Fami

Baca juga: Resipi Tauhu Berlauk Lembut & Berjus, Memang Ngam Cicah Sambal Kicap

The post Resipi Tempe Berlado, Lauk Ringkas Tapi Sedapnya Memang Membuka Selera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan