Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Sotong Kunyit Tumis Lada Hitam, Ringkas Saja Tapi Sedapnya Confirm Makan Bertambah

https://ift.tt/ukAjBsS

sotong kunyit

Kadang-kadang bila tak tahu nak masak apa, lauk simple pun dah cukup buat seisi keluarga berselera. Antara yang paling mudah dan cepat disediakan adalah sotong kunyit tumis lada hitam.

Kalau dah selalu sangat masak sambal sotong, apa kata cuba menu lain pula. Resipi ini dijamin senang nak ikut, tak banyak bahan dan tak ambil masa lama. Yang penting, anak-anak pun suka dan suami pun bertambah makan!

Baca juga: Resipi Sambal Sotong ‘Legend’ Macam Mak Kita Buat, Terasa Nostalgianya!

RESEPI SOTONG KUNYIT TUMIS LADA HITAM

sotong kunyit

Bahan-bahan:

  • 3 ekor sotong sederhana besar
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • Minyak masak (untuk menumis)
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat nipis)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
  • 10 biji cili padi (diketuk)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • ½ kiub pati ayam
  • 1 sudu teh lada hitam (ditumbuk kasar)
  • Sedikit air
  • 1 sudu besar kicap lemak manis

Cara memasak:

  1. Siang sotong dengan membuang kulit, dakwat, mulut dan mata. Potong bulat, bilas bersih dan tos airnya.
  2. Gaulkan sotong dengan garam dan serbuk kunyit. Perap seketika.
  3. Panaskan minyak lebih kurang 3 sudu besar. Tumis sotong yang sudah diperap tadi sekejap.
  4. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Gaul hingga sebati dan bawang mula layu.
  5. Masukkan sos tiram, kiub pati ayam dan lada hitam. Kacau rata.
  6. Tuangkan sedikit air dan masukkan kicap lemak manis. Gaul sebati.
  7. Biarkan mendidih seketika sehingga kuah sedikit pekat.
  8. Tutup api dan hidangkan panas-panas.

Sumber: Ain Aslem

Baca juga: Sotong Kukus Limau Paling Simple, Ikut Resipi Ini Pasti Selera Tergoda

The post Resipi Sotong Kunyit Tumis Lada Hitam, Ringkas Saja Tapi Sedapnya Confirm Makan Bertambah appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan