Resipi Nasi Lemak Kukus, Basmathi & Pandan, Semuanya Bau Wangi, Berderai & Tahan Lama
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Kalau sebut pasal nasi lemak, memang semua orang suka. Lagi-lagi bila jumpa nasi lemak resepi yang mudah tapi tetap sedap, mesti ramai nak cuba. Nasi lemak ini bukan sekadar sarapan kegemaran rakyat Malaysia, tapi juga hidangan yang sesuai dimakan bila-bila masa.
Setiap orang ada cara tersendiri nak masak nasi lemak. Ada yang suka kukus supaya tahan lama, ada pula yang guna beras basmathi untuk nampak lebih cantik dan berderai. Malah ada juga yang kisar daun pandan supaya wangi dan warna nasi lebih menarik.
Dalam artikel ni, kami akan kongsikan 3 resipi nasi lemak popular iaitu nasi lemak kukus, nasi lemak basmathi dan nasi lemak pandan. Semuanya mudah disediakan di rumah, sesuai untuk keluarga kecil ataupun majlis besar.
3 CARA BERBEZA MASAK NASI LEMAK RESEPI MUDAH
1. Nasi Lemak Kukus
Kalau nak nasi lemak yang wangi, lembut dan tahan lama, boleh cuba cara kukus. Resipi ini sesuai untuk keluarga besar atau majlis kerana guna 1kg beras. Kalau nak masak sedikit, boleh kurangkan sukatan.
Bahan-bahan:
- 1 kg beras (direndam 2 jam)
- 500 ml santan pekat
- 600 ml air
- Bawang merah
- Bawang putih
- Halia
- Halba
- Daun pandan
- 1 sudu makan garam
- 3 sudu makan gula
Cara-cara:
- Toskan beras yang sudah direndam selama 2 jam. Kukus selama 30 minit.
- Dalam periuk berasingan, masak santan bersama air, bawang merah, bawang putih, halia, halba, daun pandan, garam dan gula sehingga mendidih.
- Masukkan beras kukus ke dalam campuran santan. Masak hingga santan kering dan meresap sepenuhnya ke dalam beras.
- Setelah lebih kurang 30 minit, angkat beras tersebut.
- Kukus semula beras sehingga nasi betul-betul masak, berderai dan wangi.
Hasilnya nasi lemak kukus ini memang tahan lama, sampai 2 hari pun tak cepat basi. Sesuai dimakan dengan sambal tumis, ikan bilis rangup dan lauk kegemaran.
Sumber: Norwati Che Kar
2. Nasi Lemak Resepi Guna Beras Basmathi
Kalau nak nasi lemak yang tahan lama dan berderai cantik, boleh cuba cara masak ini. Gunakan beras basmathi untuk hasil nasi yang lebih panjang dan tidak mudah lembik. Kalau nak guna beras biasa pun boleh, cuma ikut sukatan air dan santan yang sama.
Bahan-bahan:
- 4 pot kecil beras basmathi (dicuci dan direndam dalam air garam selama 30 minit)
- 1 kotak santan (atau boleh guna santan segar)
- Bawang besar (dihiris)
- Halba (sedikit sahaja, untuk tahan lebih lama dan elak nasi cepat basi)
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Toskan beras yang sudah direndam dengan air garam.
- Masukkan beras ke dalam periuk bersama santan, air (ikut sukatan sama), hirisan bawang besar, halba dan garam.
- Masak sehingga nasi kering dan beras masak sempurna.
- Kacau sekali-sekala supaya nasi masak sekata dan tidak berketul.
Nasi lemak basmathi yang dimasak guna cara ini tahan lebih lama sampai keesokan hari.
Sumber: Emy Ean
3. Nasi Lemak Pandan
Kalau nak nasi lemak yang wangi dan nampak lebih menarik, bolehlah cuba versi nasi lemak pandan. Rahsianya terletak pada daun pandan yang dikisar dan ditapis, menjadikan nasi lemak lebih harum dan berwarna hijau lembut.
Bahan-bahan:
- 3 cawan beras
- 2 ½ cawan santan
- 4 helai daun pandan (dikisar bersama ½ cawan air, kemudian ditapis)
- 2 ulas bawang merah (dihiris halus)
- 2 inci halia (dihiris nipis)
- 2 batang serai (dititik)
- 1 sudu minyak masak
- Gula secukupnya
- Garam secukupnya
- Setitik pewarna hijau (jika mahu)
Cara-cara:
- Masak santan bersama bawang merah, halia, serai, gula, garam dan minyak masak sehingga sekali mendidih. Bila sudah mendidih, terus tutup api dan biarkan sejuk.
- Basuh beras hingga bersih, kemudian toskan.
- Masukkan beras ke dalam periuk bersama santan yang sudah dimasak tadi dan juga air pandan yang telah ditapis.
- Tambahkan setitik pewarna hijau jika mahu warna nasi lebih menarik.
- Masak nasi seperti biasa menggunakan periuk nasi elektrik atau dapur sehingga masak sempurna.
Sumber: Nurul Hawa Nadila Sari
Bermula Ogos hingga September ini, MyResipi menganjurkan kempen Makan Sini Best bagi mengetengahkan nasi lemak terbaik di sekitar Lembah Klang. Pilihan rakyat, bukan pengkritik.
Calonkan dan undi nasi lemak kegemaran anda di www.myresipi.com/makansinibest dan saksikan siapa yang bakal dinobatkan sebagai Nasi Lemak Paling Best di Lembah Klang pilihan rakyat.
Jangan lupa juga untuk hadir ke acara kemuncak pada 9 Oktober 2025 dan jadi antara 100 pengunjung terawal yang berpeluang menikmati nasi lemak percuma serta produk tajaan eksklusif!
Baca juga: Ramai Sanggup Beratur Demi Nasi Lemak Saleha Ampang, Nasi Lemak Terbaik Pilihan Ramai
The post Resipi Nasi Lemak Kukus, Basmathi & Pandan, Semuanya Bau Wangi, Berderai & Tahan Lama appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan