Langkau ke kandungan utama

Ikan Kerisi Masak Sos, Punyalah Sedap Sampai Keluarga Makan Tak Tinggal Kuah!

Imej
https://ift.tt/Efk3d9s Tak kira tengah hari ataupun malam, menu ikan sentiasa menjadi pilihan lauk di rumah. Paling sedap jika buat Ikan Kerisi Masak Sos seperti dalam resipi ini, hasilnya membuka selera. Ikan kerisi antara ikan kegemaran ramai kerana isinya lembut, tak terlalu hanyir dan mudah didapati. Jika pandai olah dengan kuah pekat berperisa, memang licin pinggan dibuatnya. Jom kita cuba resipi Ikan Kerisi Masak Sos yang dikongsikan oleh Masni Bahari ni. Simple sangat cara buatnya, tapi hasilnya memang nampak menyelerakan. Baca juga: Ikan Air Asam Paling Mudah, Cara Masak Ini Buat Orang Kecur Air Liur RESIPI IKAN KERISI MASAK SOS Bahan-bahan: Ikan kerisi Garam Serbuk kunyit Bawang putih Halia Cili padi merah Bawang besar Tomato Sos cili Gula , garam dan serbuk perasa secukupnya Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, lumurkan ikan kerisi dengan garam dan kunyit. 2. Goreng ikan sampai garing, kemudian ketepikan. 3. Tumis bawang putih, halia, cili padi merah, bawa...

Cara Masak Kari Ayam Kampung Stail Nasi Kandar, Punyalah Sedap Sampai Jilat Jari!

https://ift.tt/5yQP31E

resepi kari ayam kampung

Suka makan kari ayam kampung yang lazat macam di restoran Nasi Kandar? Saudari Niza Zaini ada kongsikan resepi kari ayam kampung yang mudah dan tidak renyah.

Selain guna ayam kampung, anda juga boleh gunakan ayam biasa. Cubalah sendiri di rumah, hasilnya pasti sedap dan tidak mengecewakan!

Baca juga: Resipi Ayam Berlado Yang Pedas Dan Wangi, Rasa Dia Memang Tak Main-Main!

RESEPI KARI AYAM KAMPUNG NASI KANDAR STYLE

resepi kari ayam kampung

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam kampung (dipotong ikut saiz yang disukai)
  • Serbuk kunyit secukupnya (untuk gaul ayam)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2–3 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3–4 biji cengkih
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 5–6 biji cili kering
  • 2–3 biji cili hijau (boleh guna cili solok lada)
  • 2 biji ubi kentang (dipotong ikut saiz)
  • 2 biji tomato (dibelah empat)
  • 2 sudu besar rempah daging
  • 1 mangkuk kecil bahan kisar (halia dan bawang putih)
  • Beberapa helai daun kari
  • Air secukupnya
  • Garam dan sedikit serbuk perasa
  • Sedikit santan (optional)

Cara memasak:

  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan ketepikan seketika.
  2. Tumis bawang besar, cili kering, cili hijau, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan cengkih sehingga naik bau dan sedikit layu.
  3. Masukkan daun kari dan kacau sekejap.
  4. Masukkan ubi kentang dan kacau rata.
  5. Masukkan ayam yang telah digaul serbuk kunyit dan kacau sekejap.
  6. Masukkan bahan kisar (halia dan bawang putih) dan tumis sebentar hingga wangi.
  7. Masukkan rempah daging. Kacau perlahan-lahan supaya bahan-bahan tidak hancur.
  8. Tuangkan air secukupnya. Perasakan dengan garam dan sedikit serbuk perasa.
  9. Biar mendidih hingga ayam dan ubi empuk. Jika mahu, boleh tambah sedikit santan untuk rasa lebih lemak.
  10. Setelah semua bahan masak dan kuah pekat, angkat dan hidangkan panas bersama nasi putih atau roti.

Sumber: Niza Zaini

Baca juga: Resipi Ayam Masak Lemak Cili Api Padu, Kuah Pekat Lemak & Pedas Cili Padi Menyengat!

The post Cara Masak Kari Ayam Kampung Stail Nasi Kandar, Punyalah Sedap Sampai Jilat Jari! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan