Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Cucur Kucai Udang Geragau Yang Buat Orang Berebut, Guna Bahan Sempoi Saja!

https://ift.tt/paW7PUQ

cucur kucai

Kalau teringin nak makan cucur kucai, resipi ini memang paling mudah dan cepat untuk disediakan. Teksturnya rangup di luar, lembut di dalam, ditambah dengan rasa udang geragau yang wangi, memang buat kudapan ini bertambah sedap dan menyelerakan.

Bahan-bahan yang digunakan pun sangat ringkas dan mudah didapati. Cukup dengan tepung gandum, daun kucai, taugeh, bawang, cili kisar dan sedikit udang kering, sudah boleh hasilkan adunan yang sempurna. Bancuh dengan air sejuk dan biarkan seketika sebelum digoreng hingga keemasan.

Hasilnya cucur kucai yang garing, wangi dan beraroma istimewa. Lebih sedap dimakan panas-panas sebaik sahaja diangkat dari kuali. Cicah dengan sos pun padu, dimakan begitu sahaja pun tetap membuka selera.

Baca juga: Resipi Cucur Udang Rangup Tanpa Guna Yis, Bila Goreng Berkuping Kerak Cantik!

RESEPI CUCUR KUCAI UDANG GERAGAU

cucur kucai

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cekak daun kucai (potong lebih kurang 1 inci)
  • Tauge (bersihkan)
  • 2 sudu besar udang geragau kering (udang kepal)
  • 1 ulas bawang besar (dihiris)
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • Garam secukup rasa
  • 1–2 cawan air sejuk dari peti ais
  • Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

  1. Satukan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
  2. Bancuh dengan air sejuk sedikit demi sedikit hingga dapat adunan cucur yang sesuai.
  3. Biarkan adunan rehat selama 15 minit.
  4. Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam kuali. Goreng hingga keemasan.
  5. Angkat dan toskan minyak.

Siap! Cucur kucai udang geragau ini memang sedap dimakan begitu sahaja. Kalau nak cicah dengan sos, pun padu!

Sumber: No Or

Baca juga: Cara Buat Cucur Manis 5 Bahan, Guna Trik Ini Hasil Bulat Elok & Rangup!

The post Resipi Cucur Kucai Udang Geragau Yang Buat Orang Berebut, Guna Bahan Sempoi Saja! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan