Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resipi Ayam Goreng Berempah Serdak Meriah, Kalau Ratah Lagi ‘Ketagih’ Jadinya!

https://ift.tt/9lUo8st

resepi ayam berempah simple​

Kalau tengah cari resepi ayam berempah simple, ini salah satu resipi yang memang senang dan ringkas nak buat tapi hasilnya padu macam makan dekat kedai nasi kukus.

Hidangan ini sesuai sangat untuk makan tengah hari atau malam bersama keluarga. Hidang panas-panas dengan nasi putih, nasi lemak atau nasi kukus, dijamin semua suka.

Baca juga: Resipi Ayam Berlado Yang Pedas Dan Wangi, Rasa Dia Memang Tak Main-Main!

RESEPI AYAM BEREMPAH SIMPLE DAN SERDAK MERIAH

resepi ayam berempah simple​

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam besar (potong 4 atau ikut suka)
  • 2 sudu besar serbuk kari daging
  • 2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 2 sudu kecil paprika/serbuk cili
  • 2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar perasa secukup rasa(kalau guna perasa, kurangkan garam sebab lagi lama perap, lagi masin)
  • 1 biji telur
  • 5 sudu besar tepung jagung/tepung ubi (ikut yang ada)

Bahan kisar:

  • 9 ruas jari halia muda
  • 10 ulas bawang merah
  • 8 batang serai
  • 6 ulas bawang putih
  • Daun kari secukupnya

Cara memasak:

  1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kisar dan bahan rempah kering. Masukkan telur dan tepung jagung. Gaul rata.
  2. Perap sekurang-kurangnya 1-2 jam supaya bahan meresap elok.
  3. Sebelum menggoreng, tapis ayam untuk buang air kisaran yang berlebihan.
  4. Panaskan minyak yang banyak. Goreng ayam dengan api sederhana perlahan supaya masak sekata dan tidak hangus.
  5. Akhir sekali, goreng daun kari dan baki serdak perapan hingga garing. Toskan.
  6. Hidangkan ayam goreng bersama taburan serdak garing di atasnya.

Sumber: Makcik Ratu

Baca juga: Ayam Goreng Kunyit Mudah, Lauk Ringkas Tapi Sedap Macam Makan Dekat Kedai!

The post Resipi Ayam Goreng Berempah Serdak Meriah, Kalau Ratah Lagi ‘Ketagih’ Jadinya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan