Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Nasi Impit Goreng Pedas Yang Pasti Sedap, Padu Sampai Tak Cukup Sepinggan!

Imej
https://ift.tt/fK6AaL3 Siapa sangka, nasi impit yang selalunya nampak biasa boleh jadi hidangan istimewa apabila digoreng pedas? Jika teringin makan, bolehlah buat resipi Nasi Impit Goreng Pedas . Resipi nasi impit goreng pedas sangat sesuai untuk mereka yang suka rasa pedas dan nak sesuatu yang cepat tapi mengenyangkan. Setelah cuba sekali, pasti nak buat lagi nanti. Anda boleh tengok cara memasaknya yang ditunjukkan oleh Aisha Shukor di Facebook. Walaupun nampak mudah, tapi hasilnya memang luar biasa sedap. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Impit Guna Plastik Aiskrim, Lebih Mudah Potong! RESIPI NASI IMPIT GORENG PEDAS Bahan-bahan: Nasi impit (dipotong dadu kecil, pastikan betul-betul sejuk) Segenggam ikan bilis (bahagi dua: satu digoreng, satu lagi dikisar) Cili api hijau besar ikut tahap kepedasan yang disukai Bawang besar dan bawang putih secukupnya 1 biji kiub pati ikan bilis Garam secukup rasa 3 biji telur Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, panaskan minya...

Resipi Apam Kampung Cara Orang Lama Yang Lembut & Wangi, Tak Pernah Jemu Makan!

https://ift.tt/jHJhx7n

resepi kuih apam kampung

Jom kita cuba buat sendiri resepi kuih apam kampung yang lembut, gebu dan penuh nostalgia ini di rumah. Kuih tradisional ni sangat mudah dibuat, bahan pun ringkas saja.

Apam kampung ini antara kuih tradisi yang tak pernah jemu dimakan. Lagi sedap kalau dinikmati dengan kelapa parut yang lemak masin. Ayuh lihat resipi penuh di bawah!

Baca juga: Resipi Butir Nangka, Kuih Manis Berkuah Yang Paling Nikmat Bila Sejuk-Sejuk!

RESEPI KUIH APAM KAMPUNG CARA ORANG DULU-DULU

resepi kuih apam kampung

Bahan adunan apam:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula merah
  • 2 cawan air suam (jangan guna air sejuk)
  • 1 peket yis kering Mauripan

Bahan salut:

  • Sedikit kelapa parut putih, gaul dengan secubit garam (Boleh juga campur dengan daun pandan yang dipotong kecil, lebih wangi)

Cara penyediaan:

  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung gandum, gula merah, yis dan air suam.
  2. Kacau menggunakan whisk hingga sebati.
  3. Tutup bekas dan peram selama 1 jam 10 minit.
  4. Panaskan air dalam pengukus sehingga mendidih.
  5. Sapu sedikit minyak pada loyang bersaiz 8 inci (kalau nak apam lebih nipis, boleh guna loyang 9 inci).
  6. Jangan kacau atau gaul adunan yang dah diperam tadi. Terus tuang saja ke dalam loyang. (Jangan hentak loyang sebab ini bukan kek ya)
  7. Kukus dengan api besar selama 40–45 minit.
  8. Biarkan sejuk sekejap sebelum dipotong menggunakan benang supaya potongan lebih cantik.
  9. Jika suka, gaul apam yang siap dipotong dengan kelapa parut yang sudah dikukus 5 minit.

Sumber: Mariana Zainal

Baca juga: Cara Buat Kuih Lompang, Ikut Sukatan Ini Confirm Jadi Cantik & Berlubang Tengah Elok!

The post Resipi Apam Kampung Cara Orang Lama Yang Lembut & Wangi, Tak Pernah Jemu Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan