Resepi Tepung Ayam Goreng Buat Sendiri Di Rumah, Hasil Rangup Luar Biasa!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Dalam banyak-banyak lauk, ayam goreng tak pernah mengecewakan selera kerana rangup di luar dan berjus di dalam. Buat resepi Tepung Ayam Goreng versi bajet, lebih puas hati.
Jika pandai bancuh sendiri, bukan saja lebih jimat, malah rasanya pun boleh ikut selera sendiri. Paling penting, ia tak menggunakan modal yang banyak untuk membuatnya.
Resipi yang dikongsikan oleh Mohd Asyraf di Facebook memang nampak ringkas tapi hasil ayam goreng jadi lebih rangup dan sangat memuaskan. Jom kita cuba!
Baca juga: Bancuhan Tepung Goreng Pisang Tak Serap Minyak, Rangup Sampai Ke Petang!
RESEPI TEPUNG AYAM GORENG
Bahan-bahan:
- 1kg tepung gandum
- 1 cawan tepung jagung atau tepung beras (untuk lebih rangup)
- 3½ sudu besar garam
- 2 sudu besar lada hitam
- ½ sudu serbuk perasa
- 3 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar serbuk kari
- ½ sudu gula
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, kisar halus lada hitam, garam, gula dan serbuk perasa.
2. Kemudian, campurkan semua bahan yang sudah siap ditimbang ke dalam bekas bertutup.
3. Selepas itu, goncang sampai sebati. Siap untuk digunakan!
Cara-cara salut ayam:
1. Mula-mula, perap ayam seperti biasa (guna telur dan sedikit tepung).
2. Selepas itu, salut ayam dengan tepung kering campuran tadi.
3. Kemudian, terus goreng dalam minyak panas sampai keemasan, angkat dan toskan. Siap untuk dinikmati!
Walaupun resipi ini hanya guna modal kecil, tapi hasilnya boleh buat keluarga puas hati. Nak masak menu ringkas di rumah atau untuk bekal, tinggal guna saja tepung serba guna ini.
Selamat mencuba!
Sumber: Mohd Asyraf
Baca juga: Resepi Tepung Goreng Ayam KFC, Lebih Jimat Kos, Sedap Sebijik Macam Yang Original
The post Resepi Tepung Ayam Goreng Buat Sendiri Di Rumah, Hasil Rangup Luar Biasa! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan