Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resepi Lengat Pisang Dengan Boba, Makan Sejuk-Sejuk Memang Lain Macam Sedapnya!

https://ift.tt/pX0E4Jj

resepi lengat pisang

Lengat pisang antara pencuci mulut tradisi yang tak lapuk dek zaman. Walaupun resepi lengat pisang sangat ringkas, rasa lemak manis dari pisang dan santan cukup buat ramai teringat-ingat.

Jika dulu lengat pisang selalu dihidangkan begitu saja, sekarang ramai yang kreatif tambah pelbagai idea baru supaya lebih menarik. Selain dimakan sejuk-sejuk, ada juga yang letak topping moden.

Salah satunya ialah resepi lengat pisang dengan boba yang dikongsikan oleh Scha Ara di Facebook ini. Sekali buat, pasti jadi kegemaran seisi keluarga. Jom kita cuba!

Baca juga: Bancuhan Tepung Goreng Pisang Tak Serap Minyak, Rangup Sampai Ke Petang!

RESEPI LENGAT PISANG DENGAN BOBA

resepi lengat pisang

Bahan-bahan:

  • 6 hingga 7 biji pisang (potong 3 setiap satu)
  • Santan kotak 200 ml (saiz kecil)
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • ½ cawan gula
  • Secubit garam
  • Boba (untuk tabur selepas siap)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, susun potongan pisang dalam acuan pilihan.

2. Bancuhkan tepung beras, tepung gandum, air, santan, gula dan garam, kemudian kacau rata.

3. Kemudian, masakkan adunan atas api perlahan dan kacau sampai likat.

4. Selepas itu, tuangkan adunan ke atas pisang yang telah disusun.

5. Seterusnya, kukus lebih kurang 10 minit sampai masak.

6. Apabila siap, biarkan sejuk sekejap dan taburkan boba sebelum hidang. Siap untuk dinikmati!

resepi lengat pisang

Nak cuba sesuatu yang ringkas tapi lain daripada biasa, bolehlah buat resepi lengat pisang dengan boba ini di rumah. Hasilnya, rasa lemak manis pisang dan santan berpadu dengan boba yang kenyal-kenyal.

Selamat mencuba!

Sumber: Scha Ara

Baca juga: Lengat Pisang Kukus Paling Wangi & Lembut, Macam Kuih Nenek Buat Dulu-Dulu!

The post Resepi Lengat Pisang Dengan Boba, Makan Sejuk-Sejuk Memang Lain Macam Sedapnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan