Resepi Kek Batik Pandan, Bau Wangi & Lembut Berkrim Sampai Suami Puji Kata Sedap!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Banyak versi kek batik yang boleh anda cuba dan salah satunya ialah resepi Kek Batik Pandan. Selain dinikmati bersama keluarga di rumah, ia juga boleh jadi pencuci mulut untuk jamuan.
Kek Batik Pandan ialah sejenis kek sejuk tanpa bakar yang diinspirasikan daripada kek batik coklat yang terkenal. Perbezaannya, versi pandan ini menggunakan pes pandan untuk dapatkan warna hijau lembut dan aroma wangi pandan yang unik.
Amy Diana telah kongsikan resepi Kek Batik Pandan di Facebook yang sesuai untuk anda yang suka rasa wangi pandan dan tak mahu rasa terlalu manis. Jom kita cuba!
Baca juga: Wanita Kongsi Resepi Kek Batik Khairul Aming, Tapi Sentuhannya Macam Kain Batik Asli!
RESEPI KEK BATIK PANDAN
Bahan-bahan:
- 2 bungkus biskut (ditumbuk, jangan terlalu hancur)
- 1 tin tinggi susu pekat manis
- ½ tin susu cair (atau ½ cawan susu cair)
- 2 cawan campuran bijirin (dikisar halus)
- 200gm mentega atau marjerin
- Sedikit pes pandan
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, cairkan mentega atas api kecil sampai betul-betul cair.
2. Selepas itu, masukkan susu manis dan kacau rata.
3. Kemudian, masukkan pula susu cair, terus kacau sampai sebati.
4. Seterusnya, masukkan campuran bijirin yang sudah dikisar dan gaul lagi.
5. Setelah itu, masukkan beberapa titik pes pandan dan kacau rata.
6. Masukkan biskut yang telah dipatahkan kasar, tutup api dan gaul sampai semua sebati.
7. Masukkan dalam acuan, kemudian tekan bagi padat dan rata.
8. Akhir sekali, biarkan semalaman dalam peti sejuk, esok baru boleh potong. Siap untuk dinikmati!
Resepi Kek Batik Pandan ini sangat mudah kerana tak perlu oven atau alatan yang susah. Jika ada tetamu datang, pasti mereka teruja apabila tengok kek batik warna hijau lembut ni.
Selamat mencuba!
Sumber: Amy Diana
Baca juga: Tips Buat Kek Batik Lembut, Nak Potong Pun Senang, Tiada Lagi Keras Kematu!
The post Resepi Kek Batik Pandan, Bau Wangi & Lembut Berkrim Sampai Suami Puji Kata Sedap! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan