Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Resepi Kek Batik Pandan, Bau Wangi & Lembut Berkrim Sampai Suami Puji Kata Sedap!

https://ift.tt/muZa4YX

resepi kek batik pandan

Banyak versi kek batik yang boleh anda cuba dan salah satunya ialah resepi Kek Batik Pandan. Selain dinikmati bersama keluarga di rumah, ia juga boleh jadi pencuci mulut untuk jamuan.

Kek Batik Pandan ialah sejenis kek sejuk tanpa bakar yang diinspirasikan daripada kek batik coklat yang terkenal. Perbezaannya, versi pandan ini menggunakan pes pandan untuk dapatkan warna hijau lembut dan aroma wangi pandan yang unik.

Amy Diana telah kongsikan resepi Kek Batik Pandan di Facebook yang sesuai untuk anda yang suka rasa wangi pandan dan tak mahu rasa terlalu manis. Jom kita cuba!

Baca juga: Wanita Kongsi Resepi Kek Batik Khairul Aming, Tapi Sentuhannya Macam Kain Batik Asli!

RESEPI KEK BATIK PANDAN

resepi kek batik pandan

Bahan-bahan:

  • 2 bungkus biskut (ditumbuk, jangan terlalu hancur)
  • 1 tin tinggi susu pekat manis
  • ½ tin susu cair (atau ½ cawan susu cair)
  • 2 cawan campuran bijirin (dikisar halus)
  • 200gm mentega atau marjerin
  • Sedikit pes pandan

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, cairkan mentega atas api kecil sampai betul-betul cair.

2. Selepas itu, masukkan susu manis dan kacau rata.

3. Kemudian, masukkan pula susu cair, terus kacau sampai sebati.

4. Seterusnya, masukkan campuran bijirin yang sudah dikisar dan gaul lagi.

5. Setelah itu, masukkan beberapa titik pes pandan dan kacau rata.

6. Masukkan biskut yang telah dipatahkan kasar, tutup api dan gaul sampai semua sebati.

7. Masukkan dalam acuan, kemudian tekan bagi padat dan rata.

8. Akhir sekali, biarkan semalaman dalam peti sejuk, esok baru boleh potong. Siap untuk dinikmati!

resepi kek batik pandan

Resepi Kek Batik Pandan ini sangat mudah kerana tak perlu oven atau alatan yang susah. Jika ada tetamu datang, pasti mereka teruja apabila tengok kek batik warna hijau lembut ni.

Selamat mencuba!

Sumber: Amy Diana

Baca juga: Tips Buat Kek Batik Lembut, Nak Potong Pun Senang, Tiada Lagi Keras Kematu!

The post Resepi Kek Batik Pandan, Bau Wangi & Lembut Berkrim Sampai Suami Puji Kata Sedap! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan