Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Petua Ikan Bilis Rangup Tahan Lama & Tak Liat, Wajib Gaul Dengan Bahan ‘Ini’ Dulu

https://ift.tt/aTkBfE4

petua ikan bilis rangup

Walaupun saiz ikan bilis agak kecil, namun ia boleh jadi penambah selera untuk pelbagai hidangan yang lazat. Tambahan pula, ada petua ikan bilis rangup yang perlu anda tahu.

Masalah biasa yang terjadi apabila goreng ikan bilis ini, semasa panas memanglah rangup. Tapi apabila sejuk, terus jadi lemau sampai selera makan juga hilang.

Sebenarnya, ada petua mudah nak pastikan ikan bilis tetap kekal rangup walaupun sudah lama digoreng. Rahsianya, anda kena guna bahan dapur yang ringkas saja. Jom kita tengok tipsnya!

Baca juga: Petua Pokok Kesum Cepat Berakar & Subur Merimbun, Hanya Siram Guna Air Bawang Merah

PETUA IKAN BILIS RANGUP

petua ikan bilis rangup

1. Mula-mula, cuci ikan bilis bersih-bersih supaya hilang segala kotoran, kemudian tos sampai kering.

2. Kemudian, sangai ikan bilis sekejap atas api atau boleh juga masuk dalam air fryer. Tujuannya untuk hilangkan lebihan lembapan.

petua ikan bilis rangup

3. Selepas itu, renjiskan sedikit cuka dan gaul rata. Jika sebelum ini selalu guna tepung, kali ini anda boleh cuba cara baru yang pasti menjadi.

4. Apabila nak goreng, pastikan minyak sudah panas baru masukkan ikan bilis.

5. Pilih ikan bilis yang segar dan bersih, hasilnya lebih rangup dan sedap.

Tak perlu susah payah, cuma guna bahan yang memang sudah ada kat dapur. Selepas ini, bolehlah buat stok ikan bilis goreng untuk makan dengan nasi putih, nasi lemak atau sebagai kudapan.

Semoga bermanfaat!

Kredit gambar muka depan: Facebook Sarah Insyirah, Liza Idris 

Sumber: Sarah Insyirah

Baca juga: Tips Tauge Tahan Lama Dalam Peti Sejuk, Kekal Putih & Rangup Walau Berhari-Hari!

The post Petua Ikan Bilis Rangup Tahan Lama & Tak Liat, Wajib Gaul Dengan Bahan ‘Ini’ Dulu appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan