Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Kuih Gabin Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Kudapan Dari Indonesia Ini Sedap Luar Biasa!

https://ift.tt/S8fWzVP

kuih gabin

Nak makan sarapan sesuatu yang unik dan sedang popular di seberang, boleh cuba resipi Kuih Gabin ini. Kudapan ini ringkas, tapi hasilnya memang sedap setelah siap digoreng.

Keistimewaan Kuih Gabin ini terletak pada intinya yang boleh kita olah mengikut kreativiti sendiri. Nak letak sayur, ayam, sosej atau campur sekali pun boleh.

Resipi Kuih Gabin yang dikongsikan oleh Anggi Resti di Facebook tak begitu rumit caranya. Apabila digigit, bunyi rangup di luar, lembut dan berperisa di dalam. Jom kita cuba!

Baca juga: Putu Belanda Terlajak Lembut, Wanita Ini Dapat Resipi Dari Kawan Indonesia

RESIPI KUIH GABIN

kuih gabin

Bahan-bahan inti:

  • 1 batang lobak merah (dipotong dadu kecil)
  • 1 biji kentang (dipotong dadu kecil)
  • 2 ulas bawang merah (cincang)
  • 2 ulas bawang putih (cincang)
  • Daun sup dan daun bawang (dihiris halus)
  • 2 batang sosej (dipotong dadu)
  • 100g isi ayam (dipotong dadu)
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk perasa (jika suka)
  • 2 sudu besar tepung gandum dan sedikit air (untuk pekatkan inti)

Bahan-bahan lain:

  • Biskut secukupnya
  • Keju (slice atau mozarella mengikut selera)
  • 1 biji telur (dipukul)
  • Serbuk roti atau biskut hancur secukupnya
  • Minyak (untuk menggoreng)

Cara-cara membuat:

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sampai wangi.

2. Masukkan ayam, sosej, kentang dan lobak merah. Masak sampai empuk.

3. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa.

4. Apabila sudah lembut, masukkan bancuhan tepung gandum untuk pekatkan inti. Gaul rata dan biarkan sejuk sekejap.

kuih gabin

5. Ambil sekeping biskut, letak inti atasnya.

6. Bubuh sepotong keju di tengah, kemudian tutup dengan sekeping lagi biskut.

7. Tekan perlahan dan kemaskan tepi.

8. Celup tepi kuih gabin ke dalam telur, kemudian golekkan ke dalam serbuk roti atau biskut hancur.

9. Panaskan minyak dengan api sederhana. Goreng sampai keemasan. Jangan lupa balik-balikkan supaya masak sekata. Siap untuk dinikmati!

Selamat mencuba!

Sumber: Anggi Resti

Baca juga: Jiran Ajar Cara Buat Sambal Goreng, Resipi Mantap Dari Indonesia

The post Kuih Gabin Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Kudapan Dari Indonesia Ini Sedap Luar Biasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan