Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Ikan Sambal Kicap Pedas Ala Thai, Rasa Masam Manis Padu Buat Nasi Tak Cukup Sepinggan!

https://ift.tt/O76tNua

ikan sambal kicap

Apabila teringin makan lauk yang pedas, manis, masin dan masam serentak, anda boleh cuba resipi Ikan Sambal Kicap Pedas Ala Thai ini. Setelah makan, sedapnya tak terkata.

Jika ikut cara Thai, mereka memang suka guna bahan segar seperti cili, limau, daun ketumbar dan sos ikan. Bau wangi dan rasa pedasnya memang buat kita teringat-ingat.

Resipi Ikan Sambal Kicap Pedas Ala Thai yang dikongsikan oleh Umi Watie di Facebook ini menarik perhatian ramai kerana hasilnya cukup menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Goreng Ikan Tak Meletup & Tak Melekat Pada Kuali, Teknik Ini Serius Menjadi!

RESIPI IKAN SAMBAL KICAP PEDAS ALA THAI

ikan sambal kicap

Bahan-bahan:

  • 1 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 10 hingga 15 biji cili hijau
  • 10 biji cili api (ikut tahap kepedasan)
  • 1 senduk besar sos ikan
  • ¼ cawan kicap manis
  • Tomato
  • Jus limau
  • Daun limau purut
  • Daun ketumbar

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.

2. Masukkan cili hijau dan cili api, kemudian tumis sampai layu dan pecah minyak.

3. Selepas itu, masukkan sos ikan dan kicap manis, kemudian gaul rata.

4. Seterusnya, masukkan tomato dan jus limau, kemudian kacau sebati.

5. Akhir sekali, tambah daun limau purut dan daun ketumbar. Siap untuk dihidang!

ikan sambal kicap

Selain ikan, kuah daripada resipi Ikan Sambal Kicap Pedas ala Thai ini sedap juga dimakan bersama ayam goreng, sotong, udang atau apa saja lauk kegemaran kita.

Selamat mencuba!

Sumber: Umi Watie

Baca juga: Ikan Goreng Sambal Simple, Main Campak-Campak Pun Rasa Tetap ‘Power’

The post Ikan Sambal Kicap Pedas Ala Thai, Rasa Masam Manis Padu Buat Nasi Tak Cukup Sepinggan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan