Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Nasi Impit Goreng Pedas Yang Pasti Sedap, Padu Sampai Tak Cukup Sepinggan!

Imej
https://ift.tt/fK6AaL3 Siapa sangka, nasi impit yang selalunya nampak biasa boleh jadi hidangan istimewa apabila digoreng pedas? Jika teringin makan, bolehlah buat resipi Nasi Impit Goreng Pedas . Resipi nasi impit goreng pedas sangat sesuai untuk mereka yang suka rasa pedas dan nak sesuatu yang cepat tapi mengenyangkan. Setelah cuba sekali, pasti nak buat lagi nanti. Anda boleh tengok cara memasaknya yang ditunjukkan oleh Aisha Shukor di Facebook. Walaupun nampak mudah, tapi hasilnya memang luar biasa sedap. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Impit Guna Plastik Aiskrim, Lebih Mudah Potong! RESIPI NASI IMPIT GORENG PEDAS Bahan-bahan: Nasi impit (dipotong dadu kecil, pastikan betul-betul sejuk) Segenggam ikan bilis (bahagi dua: satu digoreng, satu lagi dikisar) Cili api hijau besar ikut tahap kepedasan yang disukai Bawang besar dan bawang putih secukupnya 1 biji kiub pati ikan bilis Garam secukup rasa 3 biji telur Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, panaskan minya...

Cara Membuat Bingka Pandan Paling Mudah, Tak Perlu Modal Besar Tapi Hasil Gebu & Harum!

https://ift.tt/khz1BSR

cara membuat bingka pandan

Cara membuat bingka pandan sentiasa dicari setiap hari kerana aroma harum santan dan pandan yang membangkitkan nostalgia. Sampai sekarang, ia tetap jadi kegemaran ramai.

Bingka pandan merupakan sejenis kuih bakar yang lembut di dalam dan sedikit garing di luar dan penuh. Selain sarapan, rasanya yang lemak manis sangat memikat selera untuk minum petang.

Seperti perkongsian Balkhais Rifaie di Facebook, walaupun oven sedikit meragam dan tiada stok bijan di rumah, hasil bingka pandan yang dibuatnya tetap menjadi. Jom kita cuba!

Baca juga: Bingka Ubi Kayu Bakar Sedap, Ikut Tips Orang Lama Confirm Lembut Menjadi!

CARA MEMBUAT BINGKA PANDAN

cara membuat bingka pandan

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 3 cawan santan (2 cawan santan kotak + 1 cawan air)
  • 3 biji telur
  • 2 sudu besar butter
  • ½ sudu kecil garam
  • Sedikit warna hijau atau pes pandan
  • Sedikit bijan

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, satukan semua bahan, kacau sampai sebati atau boleh kisar dalam blender.

2. Selepas itu, sapu minyak pada loyang dan panaskan sebentar dalam oven.

3. Kemudian, tuang adunan ke dalam loyang dan tabur bijan di atasnya (tiada pun tak mengapa).

4. Seterusnya, bakar pada suhu 180°C selama 45 minit hingga 1 jam menggunakan api bawah.

5. Akhir sekali, bakar 10 hingga 20 minit dengan api atas untuk dapatkan permukaan perang keemasan. Siap untuk dinikmati!

Walaupun cara membuat bingka pandan sangat ringkas, namun tetap memikat selera dengan rasa lemak manisnya. Paling seronok, apabila dapat menikmatinya panas-panas sambil minum teh atau kopi O.

Selamat mencuba!

Sumber: Balkhais Rifaie

Baca juga: Resepi Bingka Susu Guna Sukatan Tin, Bau Wangi Satu Rumah & Confirm Menjadi!

The post Cara Membuat Bingka Pandan Paling Mudah, Tak Perlu Modal Besar Tapi Hasil Gebu & Harum! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan