Langkau ke kandungan utama

Cara Buat Nasi Impit Goreng Pedas Yang Pasti Sedap, Padu Sampai Tak Cukup Sepinggan!

Imej
https://ift.tt/fK6AaL3 Siapa sangka, nasi impit yang selalunya nampak biasa boleh jadi hidangan istimewa apabila digoreng pedas? Jika teringin makan, bolehlah buat resipi Nasi Impit Goreng Pedas . Resipi nasi impit goreng pedas sangat sesuai untuk mereka yang suka rasa pedas dan nak sesuatu yang cepat tapi mengenyangkan. Setelah cuba sekali, pasti nak buat lagi nanti. Anda boleh tengok cara memasaknya yang ditunjukkan oleh Aisha Shukor di Facebook. Walaupun nampak mudah, tapi hasilnya memang luar biasa sedap. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Impit Guna Plastik Aiskrim, Lebih Mudah Potong! RESIPI NASI IMPIT GORENG PEDAS Bahan-bahan: Nasi impit (dipotong dadu kecil, pastikan betul-betul sejuk) Segenggam ikan bilis (bahagi dua: satu digoreng, satu lagi dikisar) Cili api hijau besar ikut tahap kepedasan yang disukai Bawang besar dan bawang putih secukupnya 1 biji kiub pati ikan bilis Garam secukup rasa 3 biji telur Cara-cara memasak: 1. Mula-mula, panaskan minya...

Cara Masak Bihun Goreng Singapore Lembut, Wangi & Tak Hancur, Confirm Licin Satu Kuali!

https://ift.tt/591PNjc

cara masak bihun singapore

Setiap keluarga pasti ada satu menu kegemaran yang sering menjadi rebutan anak-anak. Begitu juga dengan cara masak Bihun Singapore yang kami jumpa, ia dibuat dengan penuh kasih sayang.

Bihun Singapore ialah sejenis hidangan bihun yang digoreng kering tanpa menggunakan kicap pekat. Warna bihunnya kelihatan putih atau pucat, berbeza dengan bihun goreng biasa yang selalunya berwarna gelap.

Cara masak Bihun Singapore oleh Adnan Bin Mat Abu di Facebook kelihatan menyelerakan dengan cara tersendiri untuk memikat selera keluarganya. Jom kita cuba!

Baca juga: Tips Pilih Dan Cara Rendam Bihun Mengikut Jenis, Hasil Cukup Puas Hati!

CARA MASAK BIHUN SINGAPORE

cara masak bihun singapore

Bahan-bahan:

  • 4 bungkus bihun
  • 4 ketul dada ayam (dipotong dadu)
  • ½ kg udang segar
  • ½ kg udang kertas (dikisar halus)
  • 5 biji telur
  • ½ kg kobis
  • 2 batang lobak merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • Fishcake dan fishball secukupnya
  • 4 sudu besar lada sulah
  • 3 sudu besar serbuk lada hitam
  • Garam, perasa dan cili padi tumbuk (ikut selera)

Cara-cara masak bihun singapore:

1. Mula-mula, rendam bihun selama 1 jam dengan air biasa.

2. Kisar bawang putih dan bawang besar, kemudian tumis sampai naik bau.

3. Masukkan ayam, fishball dan fishcake. Setelah ayam masak, masukkan udang kertas kisar.

4. Biar mendidih, kemudian masukkan telur. Biarkan seketika baru kacau.

5. Selepas itu, masukkan udang segar dan tunggu sampai bertukar warna.

6. Masukkan lobak merah dan kobis, kemudian biar layu. Tambah garam dan perasa.

cara masak bihun singapore

7. Kecilkan api dan masukkan bihun. Gaul rata dan tambah lada sulah serta lada hitam.

8. Tuang semangkuk air masak, tutup periuk. Selepas 3 minit, buka tudung dan kacau rata.

9. Masukkan cili padi tumbuk untuk rasa pedas-pedas manja.

10. Akhir sekali, masak sampai bihun lembut dan naik wap. Siap untuk dihidang!

Nak lagi sedap, makan panas-panas bersama sambal kicap atau hirisan cili jeruk. Inilah keistimewaan resipi turun-temurun yang bukan saja mengenyangkan, tapi juga menyatukan keluarga di meja makan.

Selamat mencuba!

Sumber: Adnan Bin Mat Abu

Baca juga: Rahsia Bihun Goreng Sedap Tanpa Sebarang Sos, Ganti Dengan Bahan Rahsia ‘Ini’ Saja!

The post Cara Masak Bihun Goreng Singapore Lembut, Wangi & Tak Hancur, Confirm Licin Satu Kuali! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan