Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut, Letak ‘Bahan Ini’ Lagi Terasa Lemak Manisnya
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Cara buat lempeng kelapa ini sangat ringkas, tak banyak bahan dan sesuai sangat untuk sarapan atau minum petang. Bau harum kelapa parut waktu tengah masak, memang buat satu rumah jadi wangi.
Ada geng tak kalau makan lempeng kelapa mesti cicah dengan gula? Perghh, memang padu! Lagi-lagi kalau guna kelapa yang tak terlalu muda dan tak terlalu tua.
Campur pula dengan sedikit air kelapa dan santan, hasilnya menjadi lebih lemak manis yang cukup ngam. Confirm sekali buat, tak cukup sepinggan. Jom kita tengok bahan dan cara nak buat di bawah.
Baca juga: Resipi Lempeng Ubi Kayu Ini Jarang Dibuat Orang, Sekali Cuba Pasti Terpikat!
CARA BUAT LEMPENG KELAPA YANG SEDAP, LEMBUT DAN WANGI
Bahan-bahan:
- 2 cawan kelapa parut
- ½ cawan tepung gandum
- Sedikit santan
- Sedikit air kelapa (kalau tiada, boleh guna air biasa)
- Secubit garam
Cara penyediaan:
- Satukan semua bahan di atas kecuali air kelapa.
- Gaul rata, kemudian tuang air kelapa sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
- Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak.
- Cedok satu senduk adunan, tuang ke dalam kuali dan ratakan nipis.
- Masak sehingga bahagian bawah garing, kemudian terbalikkan.
- Bila kedua-dua belah masak sempurna, angkat dan hidangkan panas-panas.
Siap! Lempeng kelapa ni sedap dimakan begitu sahaja atau boleh juga cicah dengan sambal tumis, gula atau pun kari.
Sumber: Masni Bahari
Baca juga: Resipi Lempeng Ubi Kayu Ini Jarang Dibuat Orang, Sekali Cuba Pasti Terpikat!
The post Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut, Letak ‘Bahan Ini’ Lagi Terasa Lemak Manisnya appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan