Langkau ke kandungan utama

Telur Dadar Boleh Masak Dengan 2 Cara, Tapi Hanya Satu Yang Buat Gebu & Mengembang Cantik

Imej
https://ift.tt/rUcmjvp Ramai yang suka masak telur dadar kerana mudah dan ringkas. Pernah terfikir tak, kenapa ada orang buat telur dadar gebu, tebal dan lembut, sedangkan ada yang jadi leper dan nipis? Rahsia buat telur dadar gebu bukanlah pada bahan, tapi pada teknik memasak. Bezanya bergantung pada cara telur dipukul, putih telur, suhu dan kesegaran telur itu sendiri. Nur Mashitah telah dedahkan dua teknik mudah buat telur dadar gebu yang boleh dicuba sesiapa saja di rumah. Nampak kecil, tapi hasilnya memang ketara. Jom kita tengok caranya! Baca juga: Resepi Telur Goreng Lilin Rangup & Comel, Idea Kreatif Untuk Pikat Selera Anak CARA BUAT TELUR DADAR GEBU 1. TEKNIK PERTAMA: PUKUL TELUR SEKALI DAN TERUS GORENG. Teknik yang paling biasa diamalkan iaitu kuning telur dan putih telur dipukul bersama dalam satu bekas . Selepas itu, terus goreng di atas kuali dengan sedikit minyak . Hasilnya telur dadar tetap sedap, tapi teksturnya lebih padat dan taklah terlalu gebu. 2. TEKN...

Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut, Letak ‘Bahan Ini’ Lagi Terasa Lemak Manisnya

https://ift.tt/gcJuH6S

cara buat lempeng kelapa

Cara buat lempeng kelapa ini sangat ringkas, tak banyak bahan dan sesuai sangat untuk sarapan atau minum petang. Bau harum kelapa parut waktu tengah masak, memang buat satu rumah jadi wangi.

Ada geng tak kalau makan lempeng kelapa mesti cicah dengan gula? Perghh, memang padu! Lagi-lagi kalau guna kelapa yang tak terlalu muda dan tak terlalu tua.

Campur pula dengan sedikit air kelapa dan santan, hasilnya menjadi lebih lemak manis yang cukup ngam. Confirm sekali buat, tak cukup sepinggan. Jom kita tengok bahan dan cara nak buat di bawah.

Baca juga: Resipi Lempeng Ubi Kayu Ini Jarang Dibuat Orang, Sekali Cuba Pasti Terpikat!

CARA BUAT LEMPENG KELAPA YANG SEDAP, LEMBUT DAN WANGI

cara buat lempeng kelapa

Bahan-bahan:

  • 2 cawan kelapa parut
  • ½ cawan tepung gandum
  • Sedikit santan
  • Sedikit air kelapa (kalau tiada, boleh guna air biasa)
  • Secubit garam

Cara penyediaan:

  1. Satukan semua bahan di atas kecuali air kelapa.
  2. Gaul rata, kemudian tuang air kelapa sedikit demi sedikit. Pastikan adunan tidak terlalu cair.
  3. Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak.
  4. Cedok satu senduk adunan, tuang ke dalam kuali dan ratakan nipis.
  5. Masak sehingga bahagian bawah garing, kemudian terbalikkan.
  6. Bila kedua-dua belah masak sempurna, angkat dan hidangkan panas-panas.

Siap! Lempeng kelapa ni sedap dimakan begitu sahaja atau boleh juga cicah dengan sambal tumis, gula atau pun kari.

Sumber: Masni Bahari

Baca juga: Resipi Lempeng Ubi Kayu Ini Jarang Dibuat Orang, Sekali Cuba Pasti Terpikat!

The post Cara Buat Lempeng Kelapa Yang Lembut, Letak ‘Bahan Ini’ Lagi Terasa Lemak Manisnya appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan